Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» ξαναγεννιέται

0
108

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Το μεγαλύτερο οργανωμένο πάρκο της Αθήνας που εκτείνεται σε 1.200 στρέμματα, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο δήμο Ιλίου, προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να ανακάμψει και να αφήσει πίσω τις εικόνες εγκατάλειψης που κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας  «Real News», η εικόνα εγκατάλειψης που επικρατούσε σε πολλά σημεία της τεράστιας αυτής έκτασης έχει αλλάξει ριζικά και ένα ανανεωμένο πάρκο υποδέχεται πλέον τους χιλιάδες επισκέπτες που ειδικά τα Σαββατοκύριακα κατακλύζουν τον χώρο.

Η κ. Τζούλια Τζώρτζη, διευθύντρια του Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης του Πάρκου δήλωσε ότι  «τον τελευταίο χρόνο έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα για την ανάδειξη του πάρκου μέσω των πολλών δραστηριοτήτων που διοργανώνονται. Προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε να συντηρούμε και να βελτιώνουμε συνεχώς την εικόνα του».

Οι φυτεύσεις δέντρων και λουλουδιών, οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης εγκαταστάσεων είναι ορισμένες από τις πρώτες κινήσεις που έχουν γίνει προκειμένου το πάρκο να αλλάξει πρόσωπο.

Σε μερικούς μήνες, μάλιστα, θα λειτουργήσει και το σύστημα ανακύκλωσης υδάτων που θα καλύπτει τις ανάγκες του πάρκου σε άρδευση και πυροπροστασία, ενώ στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Καθοριστικός είναι και ο ρόλος του Δικτύου Εθελοντών του Πάρκου, οι οποίοι μέσω των πολλών δράσεων που οργανώνουν φροντίζουν για να διατηρηθεί το πάρκο ζωντανό.

«Ο αριθμός των εθελοντών έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό. Αν και στην αρχή συμμετείχαν στις δράσεις εθελοντές από τους γειτονικούς δήμους, σήμερα έρχεται κόσμος για να βοηθήσει απ’ όλη την Αττική, ακόμη και από περιοχές όπως το Φάληρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Βικελής, συντονιστής του Δικτύου Εθελοντών.

Το βασικότερο πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι αυτό της χρηματοδότησης αλλά και της έλλειψης προσωπικού, καθώς οι τρεις υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του χώρου δεν επαρκούν.

Ο Σταύρος Μηλιώνης, αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού, επισήμανε ότι έχει υπολογιστεί πως για τη συντήρηση όλης της έκτασης χρειάζεται ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.

Αν και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχουν εγκριθεί 1.800.000 ευρώ, ακόμη αυτό το ποσό δεν έχει εκταμιευθεί, λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών.

Η πλούσια βιοποικιλότητα του πάρκου είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του και φυλάσσεται σαν θησαυρός τόσο από τον οργανισμό διαχείρισης όσο και από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που από το 2005 υλοποιεί δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης, οι οποίες γνωρίζουν μεγάλη ανταπόκριση από τους μικρούς επισκέπτες.

 

econews

Σχόλια