Μεσόγειος SOS: 150 εθελοντές καθάρισαν την παραλία του Σχινιά

0
26

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πάνω από 150 εθελοντές έδωσαν δυναμικό «παρών» στον κεντρικό καθαρισμό της Αττικής που διοργάνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα  στην παραλία και το πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, την Κυριακή 8 Μαΐου και στο πλαίσιο της εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο».

Η επιλογή του χώρου καθαρισμού δεν ήταν τυχαία, καθώς φέτος η εκστρατεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις Προστατευόμενες Περιοχές και στις πολυποίκιλες πιέσεις που αντιμετωπίζουν.

Η αθρόα προσέλευση εθελοντών στην περιοχή του καθαρισμού, με στόχο την προστασία και εξυγίανσή της, αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι, όχι απλά συμβατή αλλά και απαραίτητη για την βιώσιμη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών και σε συνδυασμό με την εκπόνηση και εφαρμογή από τους αρμόδιους φορείς ειδικών διαχειριστικών σχεδίων μπορούν να αποτελέσουν το ιδανικό πλαίσιο για την ουσιαστική διαφύλαξή τους.

Στον καθαρισμό συμμετείχαν δεκάδες ενεργοί πολίτες, καθώς και μέλη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, εκπρόσωποι του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Παν/μιου Πάτρας και εργαζόμενοι των εταιρειών Apivita, Carglass Greece, και Yiuco.

Η καλή διάθεση όλων των εθελοντών χαρακτήρισε την  προσπάθειά τους, η οποία τελικά απέδωσε «πλούσιους καρπούς»: πάνω από 40 σακούλες απορριμμάτων και 30 σακούλες με ανακυκλώσιμα υλικά με «βασικό πρωταγωνιστή» και φέτος το πλαστικό.

Ο κύριος όγκος των σκουπιδιών σχετίζεται ξεκάθαρα με δραστηριότητες αναψυχής, στην εξαιρετικά ευαίσθητη, και δυστυχώς προς το παρόν, αφύλαχτη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και αποτελείτο από χάρτινες συσκευασίες φαγητού, καπάκια, μπουκάλια και κομμάτια πλαστικού, ενώ δεν έλειψαν τα ογκώδη μεταλλικά αντικείμενα, οι αναρίθμητες γόπες και άλλα ιλαροτραγικά δείγματα απορριμμάτων όπως είδη υγιεινής!

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την Κυριακή 29 Μαΐου, για να  καθαρίσουμε τις ελεύθερες παραλίες Αλίμου και Π. Φαλήρου με την υποστήριξη της Αττικό Μετρό και του ΗΣΑΠ.  Για περισσότερες πληροφορίες και καθαρισμούς ανά την Ελλάδα επισκεφθείτε το www.medsoscleanup.gr

econews

Σχόλια