Αύρα και Αρκτούρος καθάρισαν το Δάσος της Καισαριανής

0
24

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Καθαρά Δάση», τη Κυριακή 8 Μαΐου ολοκληρώθηκε ένας ακόμα επιτυχημένος δασικός καθαρισμός, αυτή τη φορά στο δάσος της Καισαριανής, από το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ!

Η δράση του ΑΥΡΑ «Καθαρά Δάση» υλοποιείται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αίγιο, Πάτρα, Κομοτηνή και Βόλο, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Αποσκοπεί στην συλλογή επικίνδυνων απορριμμάτων που βρίσκονται στη φύση, στην επεξεργασία εύφλεκτης οργανικής ύλης και επαναξιοποίηση της ως λίπασμα, προκειμένου να παραδοθούν στην τοπική κοινωνία αναζωογονημένα και βιώσιμα περιαστικά δάση και να μειωθούν οι επικίνδυνες εστίες μόλυνσης αλλά και ενδεχόμενης δασικής πυρκαγιάς.

Στην Αθήνα το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ πραγματοποίησε δασικό καθαρισμό του περιαστικού δάσους της Καισαριανής, σε μια προσπάθεια να συμβάλλει τόσο στην ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων ως προς την αξία του δασικού καθαρισμού, όσο και στη διατήρηση αυτού του φυσικού πνεύμονα πρασίνου που αποτελεί, παράλληλα, ένα προσφιλή χώρο αναψυχής  για τους κατοίκους της Αθήνας. Το δάσος της Καισαριανής διαχειρίζεται η Φιλοδασική Εταιρία Αθηνών, η οποία συμμετείχε στη δράση.

Ο δασικός καθαρισμός του ΑΥΡΑ εξελίχθηκε σε μια γιορτή για το περιβάλλον!  Το ΑΥΡΑ, σε συνεργασία με την ειδική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, φρόντισε για τη σωστή ενημέρωση και  την προστασία των εθελοντών, για τον εξοπλισμό τους με τα αναγκαία σύνεργα καθαρισμού (σακούλες – γάντια) και για τη σωστή ενυδάτωση και τόνωσή τους. Όλοι οι μικροί και μεγάλοι εθελοντές στη δράση «Καθαρά Δάση» πήραν αναμνηστικά δώρα, ενώ θα λάβουν ηλεκτρονικά από το ΑΥΡΑ και σχετικό πιστοποιητικό για τη συμμετοχή τους στο δασικό καθαρισμό!

Με την πολύτιμη συμμετοχή των εθελοντών πολιτών στην Αθήνα:

*Καθαρίσαμε 40 στρέμματα του Δάσους της Καισαριανής

*Συλλέξαμε 350 κιλά απορριμμάτων ανακυκλώσιμων υλικών

*Συγκεντρώσαμε περίπου 3,5 τόνους οργανικής ύλης η οποία θρυμματίστηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε ως λίπασμα.

Πολύτιμη ήταν η ευαισθητοποίηση των εθελοντών του Αρκτούρου, των εργαζομένων στην Coca-Cola Τρία Έψιλον και των 485 εθελοντών πολιτών που συμμετείχαν στις δράσεις!

Οι πρώτοι δασικοί καθαρισμοί έγιναν στο Αίγιο με καθαρισμό του Άλσους στα Ψηλά Αλώνια και την Πάτρα με καθαρισμό του Άλσους Γηροκομείου και ακολουθούν: στο Βόλο στις 15/5/2011 με καθαρισμό του Δάσους της Γορίτσας, στη Θεσσαλονίκη στις 22/5 με καθαρισμό του δάσους του Σέιχ Σου και στις 29/5 στην Κομοτηνή με καθαρισμό του Δάσους της Νυμφαίας.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την πρωτοβουλία του ΑΥΡΑ «Καθαρά Δάση», καθώς και για πρόσβαση σε αρθρογραφία με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, επισκεφθείτε το ανανεωμένο διαδραστικό website www.avragreen.gr

—Λίγα λόγια για το δάσος Καισαριανής

Το δάσος της Καισαριανής βρίσκεται στον Υμηττό και εκτείνεται από τη Μονή Καισαριανής μέχρι την Καλοπούλα και έχει συνολική έκταση 4.460 στρέμματα. Κυριαρχούν τα πεύκα και τα κυπαρίσσια αλλά και οι κέδροι και οι αμυγδαλιές ενώ στην περιοχή υπάρχουν και σημαντικά μνημεία.

Το δάσος αυτό υπέστη μεγάλα πλήγματα κατά τον 20ό αιώνα, καθώς αποψιλώθηκε ένα μέρος του, αποχαρακτηρίστηκε ένα άλλο μέρος του για να χτιστεί η Πανεπιστημιούπολη και συρρικνώθηκε κι άλλο λόγω της οικιστικής πίεσης. Οι αναδασωτικές επεμβάσεις στο σύνολο του Αισθητικού Δάσους είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μωσαϊκού βλάστησης όπου κυριαρχεί το πεύκο (τραχεία πεύκη) σε αμιγείς συστάδες ή σε ανάμειξη με κυπαρίσσι και με πλατύφυλλα είδη όπως κουτσουπιά, χαρουπιά, δρυ αλλά και ελιά.

Σποραδικά έχουν φυτευτεί και πολλά άλλα είδη φυτών που συμβάλλουν τόσο στην οικολογική όσο και στην αισθητική αναβάθμιση του δάσους.

econews

Σχόλια