Καύσιμα: το πλαφόν «εμπόδισε» τη μείωση της τιμής της βενζίνης

0
12

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία για τις τιμές της βενζίνης οι επισημάνσεις που έκανε η ΡΑΕ, στη γνωμοδότηση που εξέδωσε προς το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το πλαφόν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του  energypress.gr, από την επιβολή του πλαφόν και μετά, η μέση τιμή της βενζίνης παρέμεινε σταθερή παρά το γεγονός ότι από τα διυλιστήρια το προϊόν έφυγε με σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Ενώ οι τιμές της βενζίνης στα διυλιστήρια ακολούθησαν τη διεθνή πορεία της τιμής του πετρελαίου, η μείωση αυτή μέχρι και χθες δεν είχε περάσει στην κατανάλωση.

Η τιμή διυλιστηρίου για τη βενζίνη 95 οκτανίων ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στα 613,15 ευρώ ο μετρικός τόνος, την Τρίτη μειώθηκε στα 610,87 ευρώ, την Τετάρτη αυξήθηκε στα 612,97 ευρώ ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή η τιμή από τα διυλιστήρια παρουσίασε κάθετη πτώση αρχικά στα 610,67 και στη συνέχεια στα 601,85 ευρώ ο μετρικός τόνος.

Με βάση τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών, η λιανική τιμή διαμορφώθηκε ως εξής: Δευτέρα 1,717, Τρίτη 1,719, Τετάρτη 1,72, Πέμπτη 1,717, Παρασκευή 1,717, Σάββατο 1,717, Κυριακή 1,717.

Δηλαδή, από την Πέμπτη και μετά όταν και ξεκίνησε η μείωση των τιμών στα διυλιστήρια, η λιανική τιμή παρέμεινε σταθερή, δηλαδή η μείωση δεν πέρασε στην κατανάλωση.

Από την πλευρά της, η ΡΑΕ είχε επισημάνει στη γνωμοδότηση της για την επιβολή του πλαφόν, τον κίνδυνο των στρεβλώσεων στην αγορά.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε επιφυλάξεις ότι «η επιβολή ανώτατης τιμής καταναλωτή μειώνει μεν βραχυπρόθεσμα τις τιμές σε πρατήρια που πουλούν σε τιμή άνω του μέσου όρου, όμως ταυτόχρονα παρατηρείται ότι κάποιες φορές ωθεί ορισμένους πρατηριούχους -οι οποίοι έως την επιβολή αυτή πουλούσαν σε χαμηλότερες τιμές- να αυξάνουν τις τιμές στα επίπεδα της ανώτατης τιμής, με αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης τιμής λιανικής για τον καταναλωτή στην επικράτεια».

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, απάντησε ότι το πλαφόν είχε επιτυχία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του.  Συγκεκριμένα, το 97% των πρατηρίων στις περιοχές που επιβλήθηκε πλαφόν συμμορφώθηκε με το μέτρο και ταυτόχρονα ότι το 95% των πρατηρίων που άλλαξαν τιμές είχαν έως τις 3 Μαΐου υψηλότερες τιμές.

Η ΡΑΕ στην εισήγηση της πρότεινε στο ΥΠΑΑ να μελετήσει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μέτρου και να τα συγκρίνει με τα αποτελέσματα της εφαρμογής του πλαφόν στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο η επιβολή πλαφόν σημείωσε αποτυχία, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα πρατήρια το καταστρατήγησαν πουλώντας σε ψηλότερες τιμές.

 

econews

Σχόλια