Φυσικό αέριο: Nέα αναβολή για το Nabucco

0
7

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία

Ακόμη μια αναβολή στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco ανακοίνωσε ο διαχειριστικός διευθυντής του έργου, Ράινχαρντ Μίτσνικ.

Η έναρξη κατασκευής του αγωγού Nabucco μετατίθεται, πλέον, για το 2013, ενώ ο αγωγός που προορίζεται να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και τη Μέση Ανατολή παρακάμπτοντας τη Ρωσία, θα αρχίσει να μεταφέρει αέριο το 2017.

Όπως εξήγησε ο κ. Μίτσνικ, το κονσόρτσιουμ του αγωγού — η γερμανική RWE AG, η αυστριακή OMV AG, η ουγγρική MOL Nyrt., η ρουμανική Transgaz SA, η βουλγαρική Bulgargaz EAD και η τουρκική Botas, υποχρεώθηκαν να λάβουν υπόψη τις νέες εκτιμήσεις όσον αφορά την παράδοση ποσοτήτων από πηγές προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας και τη Μέση Ανατολή.

Βάσει ωστόσο των σημερινών δεδομένων, ο κ. Μίτσνικ δε βλέπει νέες καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου, ενώ σημείωσε ότι το πρόγραμμα κατασκευής του Nabucco εξακολουθεί να καθορίζεται από τις ανάγκες των πελατών του.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ απέρριψε δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι το κόστος κατασκευής του αγωγού έχει ανέλθει έως και στα 15 δισ. ευρώ.

Αν και επισήμως, η κοινοπραξία κοστολογεί το έργο στα 7,9 δισ. Ευρώ, ο κ. Μίτσνικ υποστήριξε ότι η επέκταση του μήκους του αγωγού κατά 25% λόγω των διακλαδώσεων προς τις πηγές προμήθειας δεν πρόκειται, υποχρεωτικά, να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους κατασκευής του.

econews

Σχόλια