Η Τίνα Μπιρμπίλη για τις Αστικές Αναπλάσεις

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη μίλησε σε ημερίδα της ΕΕΔιΠοΧ και του ΚΔΕΟΔ με θέμα «Αστικές Αναπλάσεις».

Στην ομιλία της η  κ. Μπιρμπίλη επισήμανε ότι «οι αναπλάσεις εκτός από αισθητικές αναβαθμίσεις, εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες, συμβάλλουν στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και αποδίδουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη».

«Ο άτακτος γιγαντισμός των πόλεων και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μπορούν να ανατραπούν μόνο μέσα από τη βιώσιμη, συστηματική και αυστηρή διαχείριση του χώρου. Αυτό σημαίνει κυρίως επιστροφή στο κέντρο της πόλης, δηλαδή αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών και αναχαίτιση των επεκτάσεων», τόνισε η ίδια.

Η συμπαγής πόλη με «ανάπτυξη από τα μέσα» και όχι προς τα έξω, με ανακύκλωση γης και κτιρίων, με αξιοποίηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος και παράταση της ζωής του, είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον, λιγότερο σπάταλη ως προς τους πόρους και σε εποχή κρίσης δίνει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης και εργασίας.

Παράλληλα όμως, οι αστικές αναπλάσεις πρέπει να συνοδεύονται με «αλλαγή νοοτροπίας» και συνηθειών, όπως με ενίσχυση της ήπιας κινητικότητας, υποστηρίζοντας φιλικούς τρόπους μετακίνησης.

Οι ρύποι και φαινόμενα όπως αυτό της θερμικής αστικής νησίδας – ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής-,αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή στις μεγάλες πόλεις.

Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και για τη βελτίωση της ποιότητας του κλίματος, πρέπει να εξοικειωθούμε με νέες έννοιες, όπως «μεταβολισμός της πόλης», ενεργειακά χαρακτηριστικά, «περιβαλλοντικό αποτύπωμα των παρεμβάσεων».

Αυτοί οι προβληματισμοί δεν είναι μόνο δικοί μας, αλλά οικουμενικοί. Η ανάπτυξη, θεωρείται ανάπτυξη μόνο αν είναι βιώσιμη, συνεπώς δεν μιλάμε πλέον για αναπλάσεις κλασσικού τύπου αλλά για «βιώσιμες αναπλάσεις», οι οποίες συχνά είναι πιλοτικές και καινοτόμες και μπορεί να απαιτούν εμπλοκή και συντονισμό πολλών επιπέδων διοίκησης και συμμετοχής, από την κεντρική μέχρι τους εκπροσώπους της γειτονιάς.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα, κεντρική θέση του ΥΠΕΚΑ αποτελεί η πεποίθηση ότι η ανάπτυξη μπορεί να συνδυαστεί με την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος και επιπλέον -όπου απαιτείται- να συμπεριλάβει σύγχρονες προσεγγίσεις για την ενσωμάτωση μειονεκτικών και ευπαθών πληθυσμών και επιχειρησιακή πρωτοβουλία από το κράτος.

Στη συνέχεια η υπουργός αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα προγράμματα του ΥΠΕΚΑ, «ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ 2014» και «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2012», τα οποία περιλαμβάνουν αναπλάσεις χώρων που σε συνδυασμό με την ήπια κινητικότητα και την προστασία των βουνών και υδάτων, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες θετικές αλλαγές τις δύο μητροπόλεις.

Επίσης, στην ομιλία της προανήγγειλε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν από τον Πρωθυπουργό οι προβλέψεις για την ανόρθωση των ακραία αποσαθρωμένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σχέδια ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην εκβολή του Κηφισού Ποταμού μέχρι το κλειστό γυμναστήριο Tae Kwon Do, στην ανάπλαση της Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας σε πεζόδρομο αλλά και στην ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

Τέλος, θα αναφερθώ σε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου. Στόχος είναι η πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής μέσα από ένα σύνολο προτάσεων που επαναπροσδιορίζουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, τόσο για τη λειτουργική ενίσχυση όσο και για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου ώστε να δοθεί νέα πνοή σε όλο το κέντρο της πόλης.

«Το κέντρο της Αθήνας, με άξονα την Πανεπιστημίου και την Ομόνοια, μπορεί να γίνει η πιο ζωντανή γειτονιά της πόλης, χωρίς διακοπή της κίνησης του τραμ καθ” όλο το 24ωρο», τόνισε η κ. Μπιρμπίλη.

 

econews

Σχόλια