ΡΑΕ: έλεγχοι στα τιμολόγια των παρόχων με έμφαση στους οικιακούς καταναλωτές

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η ΡΑΕ ετοιμάζεται στις προσεχείς εβδομάδες ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει νέους ελέγχους στα τιμολόγια που προσφέρουν οι πάροχοι στη λιανική του ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, η εν λόγω έρευνα πιθανότατα να γίνει μέσα στο καλοκαίρι  και θα επικεντρωθεί στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα οικιακά τιμολόγια.

Στόχος της ΡΑΕ είναι να διαπιστώσει εάν τα τιμολογιακά πακέτα που προσφέρουν στην αγορά οι πάροχοι, καλύπτουν τις υποχρεώσεις διαφάνειας και ενημέρωσης του καταναλωτή και ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στους όρους και τις συνθήκες τις αγοράς.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα για την εταιρεία.

Οι έλεγχοι αυτοί θα συνοδευτούν από πακέτο παρεμβάσεων που θα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο ασφαλιστικών δικλείδων, που αφενός θα επιτρέπει στις εταιρείες να πάρουν «ανάσες» στο δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον και αφετέρου θα παρέχει ικανοποιητικές εγγυήσεις για όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Σημειώνεται ότι μετά τις αλλαγές που έγιναν στην αγορά τον Οκτώβριο έχει προκληθεί σοβαρό πρόβλημα στη ρευστότητα εταιρειών, οι οποίες προκειμένου να συμμετάσχουν στη χονδρεμπορική αγορά, καλούνται να καταβάλουν υψηλές εγγυήσεις που αντιστοιχούν στο 100% των αναμενόμενων αγορών τους από το pool σε επίπεδο διμήνου.

Οι επιστολές αυτές καταπίπτουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Η ΡΑΕ προσανατολίζεται να πραγματοποιήσει τροποποιήσεις που θα διευκολύνουν την έκδοση εγγυητικών επιστολών.

Η διευκόλυνση αυτή θα συνοδευτεί από πρόβλεψη στις συμβάσεις σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας αυτά που χρωστάει ο καταναλωτής θα μεταφέρονται στο ΔΕΣΜΗΕ. Δηλαδή στην πράξη το σύστημα θα παραμείνει διασφαλισμένο.

Επίσης, με τον νέο νόμο προκειμένου μια εταιρεία να προμηθεύσει με ηλεκτρισμό πελάτες θα πρέπει να έχει μίνιμουμ μετοχικό κεφάλαιο 600 χιλιάδων ευρώ και όχι 60 χιλιάδων που είναι σήμερα.

Το  συγκεκριμένο ποσό είχε θεωρηθεί από την πλευρά της Ε.Ε. ως εμπόδιο για το άνοιγμα της αγοράς, ωστόσο μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς που επικαλέστηκε λόγους ασφάλειας των καταναλωτών τελικά έγινε αποδεκτό.

 

econews

Σχόλια