Πράσινες τηγανιτές ντομάτες

0
944

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Άπειρα σημάδια στους χάρτες λογίστηκαν τόποι μόνο από το σφύριγμα και τον σταθμό ενός τρένου. Όμως τίποτα ποτέ δεν εμπόδισε καμία κουκκίδα γης να καλλιεργήσει μέσα στην αδιάφορη μικρότητά της ανθρώπινα πάθη και να κρύψει στην κραυγαλέα της ασημαντότητα μυστικά και ιστορίες μεταξύ αγάπης, γενναιότητας και τρόμου.

Σε τέτοια μέρη, όπως και αλλού, μια δικαιοσύνη που δείχνει σχεδόν φυσική είναι τελεσίδικη, με αμετάκλητες πράξεις που ειρωνεύονται τις ενοχές και τον νόμο.

Θα θυμάστε σίγουρα την ταινία Πράσινες τηγανητές ντομάτες (Fried Green Tomatoes), 1991, του Γιον Άβνετ, που παρότι έχασε τα όσκαρ –ήταν υποψήφια για δύο, το ένα σκηνοθεσίας- από τη Σιωπή των αμνών, πήρε πολύ καλές κριτικές τόσο για τις εξαιρετικές ερμηνείες όσο και για την συγκινητική, γυναικεία ματιά της πάνω στη φιλία, τη ζωή και τον ρατσισμό.

Η Κάθι Μπέιτς έπαιζε τη χαζούλα χοντρούλα νοικοκυρά Έβελιν Κάουτς και η Τζέσικα Τάντι την ηλικιωμένη Νίνι Θρέντγκουντ, που γίνονται φίλες στο γηροκομείο και η ζωή της πρώτης αλλάζει καθώς η δεύτερη διηγείται την ιστορία για μια άλλη φιλία, μεταξύ ενός αγοροκόριτσου, της Ίτζι (Μαίρη-Στιούαρτ Μάστερσον) και της Ρουθ (Μαίρη-Λουίζ Πάρκερ) στο Whistle Stop της Αλαμπάμα κάπου ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Η σκηνή της μεταμόρφωσης της 40χρονης Έβελιν που καρφώνει με τη σακαράκα της στο πάρκιν το ντεκαποτάμπλ beetle των δύο νεαρών κοριτσιών και το ευχαριστιέται λέγοντας «είμαι μεγαλύτερη κι έχω μεγαλύτερη ασφάλεια (αυτοκινήτου)» έχει όλη την αυτοπεποίθηση που της έχει μεταφέρει η φιλία της με την Νίνι και η αφήγησή της.

Η ταινία, για την ακρίβεια δραματική κωμωδία, κινείται με εκπληκτικό τρόπο στο σήμερα (του ’80) και 50 χρόνια πίσω, αλλά και μεταξύ γέλιου και πίκρας, αποδίδοντας ωραία το βιβλίο της Φάνι Φλαγκ (στο οποίο βασίζεται) και αφήνοντας την ίδια ωραία αίσθηση στο θεατή με αυτή που έχει ο αναγνώστης.

Πράσινες τηγανητές ντομάτες η συνταγή, το ατού του ιστορικού  Whistle Stop Cafe που υπάρχει ακόμη. Μού προέκυψαν κι εμένα στη βιολογική λαϊκή της γειτονιάς μου, καθώς ξεπρόβαλαν άγουρες και διαφορετικές, δειλές σαν την Έβελιν Μπέιτς, πίσω από ένα βουνό με κατακόκκινες που ξεχείλιζαν στον προτελευταίο πάγκο, στο όριο της γωνίας του δρόμου.

Κι αφού άκουσα το κλικ στο κεφάλι μου, ζήτησα από τον Γιάννη, που τις καλλιεργεί στην Κρήτη, να μου φέρει μερικά κιλά, πέντε ακριβώς. Όπερ και εγένετο, και μ’ αυτά προέκυψαν οι συνταγές για τις τηγανητές, για την μαρμελάδα πράσινης ντομάτας με malt whiskey και για την κρύα πράσινη ντοματόσουπα –όλες για το pandespani είναι και θα ακολουθήσουν.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως οι πράσινες τηγανητές ντομάτες δεν είναι απαραίτητα οι εντελώς άγουρες κόκκινες. Ναι, παρακαλώ, έτσι έμαθα γκουγκλίζοντας, γιατί υπάρχει και μια ειδική ποικιλία στις ντομάτες –όπως οι μαύρες ή αυτές που βγαίνουν πορτοκαλί ή κιτρινωπές ή ροζ-, που πριν μεστώσουν για τα καλά είναι πράσινες και έχουν γραμμώσεις, γι’ αυτό και λέγονται zebra!

Eντούτοις, η συνταγή είναι με άγουρες ντομάτες, που διατηρούν την κάποια ξινή τους γεύση και μια κάπως σκληρή υφή, που τις κάνει να αντέχουν στο τηγάνισμα, στη διάρκεια του οποίου η γεύση τους –καθώς ζεσταίνονται πολύ- διαφοροποιείται προς το κατά τι γλυκύτερο.
Από τα πειράματα –για να γλιτώνουμε και χρόνο- το συμπέρασμα είναι πως η συνταγή μπορεί κάλλιστα να εκτελεστεί και με πολύ άγουρες και σφιχτές πορτοκαλί, αλλά όχι με ώριμες.

Όπως και νάχει πάντως, οι πράσινες έχουν μια ξεχωριστή χάρη και μαζί κάτι απρόσμενο και μυστήριο, σαν την ταινία που αλλού νομίζεις πως η πλοκή σε οδηγεί και άλλο τελικά συμβαίνει!

Προετοιμασία: 20-25 λεπτά όλα μαζί. Μπορείτε να δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε τη φρυγανιά με τριμένο παξιμάδι, το οποίο θα δώσει ακόμη πιο κρατσανιστό αποτέλεσμα. Αν πάλι θέλετε να απλοποιήσετε το μίγμα, χρησιμοποιήστε μετά το βούτηγμα στο αβγό, μόνον το σιμιγδάλι. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4 άτομα)
4 ντομάτες κομμένες σε οριζόντιες φέτες 0.5-0.7 εκατ. (χωρίς τα κομμάτια στις άκρες)
2 αβγά
1/2 φλ. γάλα
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. σιμιγδάλι λεπτό
1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη ή ψωμί ξερό τριμμένο
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 φλ. λάδι

Ετοιμάζετε τα υλικά: Χτυπάτε τα αβγά σε μπολ με το γάλα. Βάζετε το αλεύρι σε ένα πιάτο. Ανακατεύετε το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, το αλάτι και το πιπέρι σε άλλο μπολ ή πιάτο.

Τηγανίζετε τις ντομάτες: Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βάζετε τις φέτες της ντομάτας πρώτα στο αλεύρι και τις γυρίζετε με πηρούνι να αλευρωθούν καλά παντού. Τις βουτάτε στο αβγό και στη συνέχεια στο μίγμα της φρυγανιάς, το οποίο επίσης θα πρέπει να τις καλύψει εντελώς. Τις τηγανίζετε 4-5 φέτες τη φορά, 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ωραία. Μεταφέρερε με τρυπητή κουτάλα τις ντομάτες σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.

Σημείωση: Το λάδι θα πρέπει να καίει αλλά όχι να καπνίζει. Οι ντομάτες δεν θα πρέπει ‘να αρπάξουν’ χρώμα στο πρώτο λεπτό αλλά να αντέξουν στο τηγάνι τα 5 περίπου λεπτά που χρειάζονται και οι δύο πλευρές για να ροδίσουν και να μαλακώσουν εσωτερικά. Επίσης, μην παραγεμίσετε το τηγάνι με ντομάτες ώστε να μην πέσει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού αλλά και να μην ακουμπάνε οι φέτες μεταξύ τους.

Τέλος, αν στη μέση του τηγανίσματος το λάδι έχει γεμίσει από καμένα τρίμματα φρυγανιάς-σιμιγδαλιού, πετάξτε το, σκουπίστε καλά το τηγάνι και βάλτε καινούργιο λάδι για να συνεχίσετε.

Σερβίρισμα: Ζεστές και τραγανές μόνες τους. Ταιριάζουν όμως πολύ με τυριά.

Πηγή Συνταγές Pandespani

Σχόλια