Φωτοβολταϊκά: «φρένο» στις επιδοτήσεις στην Ιταλία

0
24

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η ιταλική κυβέρνηση επικύρωσε την πολυαναμενόμενη απόφαση για περικοπή στα γενναία οικονομικά κίνητρα ενίσχυσης του κλάδου των φωτοβολταϊκών.

Η ιταλική αγορά φωτοβολταϊκών, δεύτερη στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία, γνώρισε μεγάλη άνθηση από το 2007, όταν η κυβέρνηση της χώρας θέσπισε ένα πρόγραμμα μεγάλων επιδοτήσεων προς τις εταιρείες του χώρου.

Οι υπουργοί Βιομηχανίας Πάολο Ρομάνι και Περιβάλλοντος Στεφανία Πρεστιτζάκομο υπέγραψαν το νομοθετικό διάταγμα την Πέμπτη, με τον πρώτο να δηλώνει πως η εξέλιξη αυτή «θα δώσει σταθερότητα και μακροχρόνιες προοπτικές στην αγορά έως ότου καταστεί τεχνολογικά ανταγωνιστική».

Η επιδοτήσεις στα φωτοβολταϊκά θα περιοριστούν σταδιακά από την 1η Ιουνίου 2011 ως το 2013 και στη συνέχεια θα υπολογίζονται σε συνάρτηση με την εγκατεστημένη ισχύ κάθε μονάδας.

Το νομοθετικό διάταγμα επιχειρεί να βάλει ένα ταβάνι στις επιδοτήσεις, 6 ως 7 δις. ευρώ ετησίως ως το 2016, όταν η εγκατεστημένη ισχύς αναμένεται να ανέλθει σε 23.000 μεγαβάτ.

Οι εκπρόσωποι της ένωσης εταιρειών φωτοβολταϊκών της Ιταλίας έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, καθώς εκτιμούν ότι οι επιδοτήσεις είναι τόσο χαμηλές που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν πολλά υπό εξέλιξη επενδυτικά σχέδια, δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Σχόλια