Θεσσαλονίκη: «περιβαλλοντική βόμβα» ο ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου

0
22

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για να μη γίνει ο ΧΥΤΥ νοτιοανατολικής Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου, παρότι προβλέπεται στον περιφερειακό σχεδιασμό και εγκρίθηκαν και οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, δηλώνουν κάτοικοι της περιοχής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», η δημοτική παράταξη «Ανατολικός Άνεμος» εξέδωσε ανακοίνωση επ” αφορμή της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων κάνοντας λόγο για «νέα περιβαλλοντική βόμβα, όπως συνέβαινε επί 30 χρόνια με τη χωματερή των Ταγαράδων στην ίδια τοποθεσία».

Παραλληλισμός με την Κερατέα

Γίνεται μάλιστα και παραλληλισμός με την Κερατέα: «Υπολογίζεται για υποδοχή 350.000 τόνων, όταν στην Κερατέα ανάλογη εγκατάσταση στην οποία εναντιώθηκαν οι κάτοικοι θα υποδεχόταν 200.000 τόνους».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η δημοτική παράταξη ζητά την εφαρμογή εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης (πρόληψη, ανακύκλωση, κομποστοποίηση), εξηγώντας ότι θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποδεκτό.

«Για τον πρώτο σχεδιασμό υπολογίζεται το κόστος σε 180 ευρώ ανά τόνο, ενώ στην εναλλακτική πρόταση σε 70 ευρώ ανά τόνο», επισημαίνει και κάνει λόγο για «προειλημμένες αποφάσεις» και «στημένες διαδικασίες».

econews

Σχόλια