ΧΥΤΑ Κερατέας: άκαρπη η συνάντηση Μπιρμπίλη με Φορείς

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Πραγματοποιήθηκε χθες η δεύτερη συνάντηση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, με τους εκπροσώπους των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Νοτιοανατολική Αττική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο vima.gr, οι  Δήμοι κατέθεσαν πρόταση μόνο για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας, χωρίς πάντως να διευκρινίσουν τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί.

Παράλληλα,  ζήτησαν περιθώριο 10 ημερών για να καταθέσουν πρόταση για τη χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Για τη τη χωροθέτηση του εργοστασίου στο ΒΙΟΠΑ το υπουργείο δεν έφερε αντίρρηση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει στη δημιουργία ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Δήμων τόνισαν ότι από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την επεξεργασία των απορριμμάτων θα εξαρτηθεί και η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, καθώς κάθε μία μέθοδος αφήνει και άλλο ποσοστό υπολειμμάτων προς ταφή.

Επανέλαβαν, πάντως ότι για εκείνους το Οβριόκαστρο αποτελεί «κόκκινη γραμμή», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Πέτρος Φιλίππου δήλωσε ότι «Είμαστε σε μια δύσκολη καμπή. Πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος. Ζητάμε τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα και δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης στο ΒΙΟΠΑ».

Επίσης, τόνισε ότι «η υπουργός επιμένει, κατά κάποιον τρόπο, για τον ΧΥΤΥ στο Οβριόκαστρο».

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Κώστας Λεβαντής σημείωσε ότι «ο διάλογος συνεχίζεται. Η υπουργός μας ζήτησε να καταθέσουμε συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία.

Αποδέχθηκε το περιθώριο δέκα ημερών που ζητήσαμε προκειμένου να καταθέσουμε την πρότασή μας για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ. Δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη νέα συνάντηση. Η πρότασή μας πάντως, να γίνει ο ΧΥΤΥ στην παλιά χωματερή της Κερατέας, δεν έχει απορριφθεί».

Από την πλευρά της, η κ. Μπιρμπίλη, αφού τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απώλειας κοινοτικών πόρων, εξήγησε ότι για το ΥΠΕΚΑ τα βασικά ζητήματα είναι:

•Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της ΝΑ Αττικής με συνδυασμό ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επεξεργασίας και αξιοποίησης σε σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων και ασφαλή ταφή των υπολειμμάτων.

•Η διασφάλιση ότι όλα τα απαιτούμενα έργα και οι δραστηριότητες θα τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, η υπουργός επισήμανε ότι αναμένει την έγγραφη υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης και θα εξεταστεί αρμοδίως.

 

econews

 

Σχόλια