Ταμείο συντάξεων από τους υδρογονάνθρακες σχεδιάζει η κυβέρνηση

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ταμείο στήριξης των συντάξεων και του ασφαλιστικού, με κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Το ταμείο θα στηθεί με πρότυπο το αντίστοιχο κεφάλαιο που λειτουργεί στη Νορβηγία και θα εισπράττει έσοδα κυρίως από μερίσματα, δικαιώματα και φορολογία των εταιριών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

«Θεωρώ ότι το νορβηγικό παράδειγμα όπου με σοφία και υπευθυνότητα τα χρήματα που συγκέντρωσε το Δημόσιο δεν πήγαν για καταναλωτικές δαπάνες αλλά επενδύθηκαν σε όλο τον κόσμο σε υγιείς και ηθικά σωστές επενδυτικές πρωτοβουλίες, καθώς και σε κρατικά ομόλογα ανεπτυγμένων χωρών, αποτελεί παράδειγμα για μίμηση από τη χώρα μας», εκτίμησε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Σημειώνεται ότι το Νορβηγικό ταμείο (Oljefondet) είναι το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στην Ευρώπη και το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, με περιουσία άνω των 400 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα συγκεντρώνονται από τη φορολογία, τα μερίσματα των πετρελαϊκών εταιριών και από τη διάθεση αδειών για έρευνες. Τα κεφάλαια επενδύονται σε ακίνητα, μετοχές και ομόλογα ανά τον κόσμο, ενώ η διαχείριση γίνεται εκτός από οικονομικά και με ηθικά κριτήρια, από την Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας.

econews

Σχόλια