Το λιώσιμο των πάγων επιταχύνεται- Νέα έρευνα

0
19

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η στάθμη των θαλασσίων υδάτων θα αυξηθεί με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς που είχε προβλέψει προ τετραετίας η Διακυβερνητική Σύσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.

Έρευνα του Διεθνούς Προγράμματος για την Παρακολούθηση και την Αξιολόγηση της Αρκτικής με τίτλο «Χιόνι, Νερό, Πάγος και Μόνιμα Παγωμένο Έδαφος (Permafrost) στην Αρκτική» έδειξε πως έχει επιταχυνθεί η διαδικασία λιωσίματος των πάγων στην περιοχή.

Η στάθμη των θαλασσών υπολογίζεται πως θα αυξηθεί κατά 88,9 εκατοστά ως 1,60 μέτρα ως το 2100, σενάριο μακράν δυσμενέστερο από εκείνο του 2007 που προέβλεπε αύξηση μεταξύ 17,8 εκ. και 58,4 εκ.

Η τήξη των πάγων δεν θα επηρεάσει μόνο τη θαλάσσια στάθμη, αλλά θα αλλοιώσει τα υποθαλάσσια ρεύματα που ρυθμίζουν το παγκόσμιο Κλίμα.

Η έρευνα έχει ήδη θορυβήσει τις κυβερνήσεις των κρατών που βρίσκονται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Ο Λου Λέοναρντ, διευθύνων σύμβουλος του Προγράμματος Κλιματικής Αλλαγής της WWF, δήλωσε σχετικά: «δεν είμαι βέβαιος τι είναι περισσότερο ανησυχητικό, η ‘αγκύλωση’ του Κογκρέσου στη λήψη αποφάσεων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή ο απίστευτος ρυθμός τήξης των πάγων της Αρκτικής».

econews

Σχόλια