Λύματα της Παραμυθιάς σε παραπόταμο του Αχέροντα

3
339

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Έντονη είναι η ανησυχία στο Δήμο Πάργας για την απόφαση που έλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας για διάθεση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων από τον βιολογικό καθαρισμό της Παραμυθιάς στον παραπόταμο του Αχέροντα Κοκυτό.

Ο Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του αλλά και την έκπληξή του για το ότι η απόφαση πάρθηκε «ερήμην» της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου της Πάργας και μάλιστα αναιρεί προηγούμενη κοινή απόφαση που είχαν λάβει οι πρώην Νομάρχες Πρέβεζας και Θεσπρωτίας Βασίλης Ιωάννου και Ηλίας Λιάκος απαγορεύοντας οποιοδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στον ποταμό Αχέροντα.

«Ο ποταμός Αχέροντας αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τον θέσει σε κίνδυνο», τονίζει ο κ. Λιόλιος ο οποίος μάλιστα υπενθυμίζει τους κοινούς αγώνες που έχουν γίνει στο παρελθόν για να αποτραπεί η ρίψη λυμάτων από τα Ιωάννινα στον ποταμό Καλαμά.

Ο Δήμαρχος Πάργας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό του Καναλλακίου προβλέπει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων (και συγκεκριμένα την διάθεσή τους είτε για άρδευση είτε για εμπλουτισμό του υδροβιότοπου της περιοχής).

«Ούτε καν διανοηθήκαμε να προτείνουμε ως αποδέκτη τον Αχέροντα και τώρα η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας έρχεται να το κάνει», συνεχίζει ο κ. Λιόλιος ο οποίος ήδη απέστειλε έγγραφο προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, δηλώνοντας ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα παραστεί ο ίδιος προκειμένου να καταθέσει την έντονη διαμαρτυρία του και να ζητήσει ακύρωση της απόφασης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με την Δήμαρχο Σουλίου αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας προκειμένου να συζητήσει το θέμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου υπάρχει μια μελέτη η οποία προβλέπει την υπεδάφεια διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων το καλοκαίρι ενώ για το χειμώνα προβλέπεται η απόρριψη μετά από επεξεργασία σε επίπεδο κολύμβησης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η απόφαση αυτή δεν είναι η οριστική, περιλαμβάνεται στην τελική πρόταση που κατατέθηκε στο ΕΠΕΡ (με καταλυτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου) και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιωτικές τροποποιήσεις όταν το θέμα συζητηθεί στο Περιφερειακό συμβούλιο.

 

Πηγή εφημερίδα «Νέοι Αγώνες Ηπείρου»

 

econews

3 Σχόλια

 1. Εάν η μελέτη επεξεργασίας των λυμάτων προβλέπει την πεπαλαιωμένη τεχνολογία της βιολογικής επεξεργασίας, σε κάθε μορφής αυτής, ακόμα και της πιο σύγχρονης δηλαδή MBR τότε οι αρμόδιοι σωστά ανησυχούν..
  Η ηλεκτρολυτική επεξεργασία που προτείνεται παραδίδει αποστειρωμένο νερό ( μη ανιχνεύσιμοι μικροοργανισμοί σε αναλυτική κλίμακα log 10-6) αδρανοποιεί πλήρως τους μικρορύπους που είναι τεραστία απειλη για ανθρωπότητα καθώς προσβάλουν τον γενετικό κώδικα των θηλαστικών και είναι οι: Ορμόνες, τα αντισυλληπτικά, τα αντιβιοτικά, τα φυτοφάρμακα κλπ, και παραδίδει νερό άριστης ποιότητας.
  Σωστό είναι προτού γίνουμε απορριπτικοί για κάτι να έχουμε την γνώση για το τι απορρίπτουμε.

 2. Κατα λαθος εξελαβα οτι αναφερεσται στην εγκατασταση επεξεργασιας στο Καναλλακι. η οποια ειναι ηλεκτρολυτικη.
  Σωστα οι αρμοδιοι ανησηχουν για εγκατασταση βιολογικης επεξεργασιας λυματων διοτι η στατιστικη ιδιως στην Ελλαδα αποδεικνυει οτι η τεχνολογια αυτη εχει αποτυχει παταγωδως

 3. νινολάκη το καλύτερο για εσένα τη δεδομένη στιγμή είναι να σωπάσεις και να μην ξαναπροσπαθήσεις να έχεις άποψη για τέτοια θέματα.
  έβαλες τρελά φέσια στο κλάδο του νερού , μέσα σε αυτούς και εγώ με δραστηριότητα που ξέρεις και οπωσδήποτε ο κόσμος να μάθει ότι είσαι ένα πρόσωπο αφερέγγυο και ανήθικο.
  ντροπή σου να βγαίνεις σε αυτό υπέροχο site και να εκφέρεις αντιγραμμένες απόψεις !

Comments are closed.