Χανιά:«Ναι» στο νέο υποσταθμό της ΔΕΗ

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Θετική ως προς το ζήτημα της δημιουργίας υποσταθμού της ΔΕΗ στο Ακρωτήρι είναι η Ειδική Επιτροπή, που συστάθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά το θέμα της χωροθέτησης του υποσταθμού θα σε εξετασθεί σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι.

Αφού ολοκληρώσει το έργο της η Επιτροπή, θα εισηγηθεί για το θέμα του υποσταθμού στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναλυτικά,  η 11μελής Επιτροπή συνεδρίασε χθες και συζήτησε σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη της δημιουργίας υποσταθμού της ΔΕΗ στη Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου με την πλειοψηφία (9 προς 2) να τάσσεται υπέρ του έργου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Πουλιδάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» επεσήμανε ότι η Επιτροπή εξέτασε, αν υπάρχει πράγματι αναγκαιότητα για τη δημιουργία του υποσταθμού, λόγω της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία και η οποία κυμαίνεται σε 67%, χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες του Ναυστάθμου.

«Στον Νομό Χανίων κατά το 2010 η κατανάλωση αιχμής ανήλθε σε 111 MW. Ανάλογα για τον τέως Δήμο Ακρωτηρίου ανήλθε στα 30 MW, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτήν την ισχύ η κατανάλωση του Ναυστάθμου Σούδας.

Δηλαδή το Ακρωτήρι αντιπροσωπεύει το 27% της συνολικής καταναλισκομένης ισχύος σε όλο τον Νομό Χανίων», ανέφερε ο κ. Πουλιδάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, την τελευταία δεκαετία η αύξηση της ζήτησης ισχύος στο Ακρωτήρι ανήλθε από τα 18 στα 30 MV.

Ακόμη, ο  κ. Πουλιδάκης επισήμανε ότι υποσταθμός  σημαίνει δύο πράγματα: «Το ένα υποβιβασμός της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος από 150.000 V σε 20.000 V και 400 V και στη συνέχεια διοχέτευση της ενέργειας στο υπάρχον δίκτυο του Ακρωτηρίου.

Διοχέτευση ενέργειας που δεν παράγεται στον υποσταθμό, αλλά έρχεται από τους σταθμούς παραγωγής. Εκεί αφήνουμε τους ρύπους και σε μας έρχεται το καθαρό προϊόν.

Αυτό το καθαρό προϊόν μοιάζει με αποθήκη – δεξαμενή νερού που αποθηκεύεται στιγμιαία το ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο του Υ/Σ».

Σε ό,τι αφορά τη δυναμικότητα – ισχύς του Υ/Σ,  επεσήμανε ότι προβλέπεται στα 50 MVA  (με τη σημερινή κατανάλωση να είναι 30).

«Επειδή, όμως, για τον οποιονδήποτε λόγο ένας Μ/Τ μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας, θα τοποθετηθεί και δεύτερος των 50 MVA, δηλαδή η ισχύς του Υ/Σ θα είναι 2X50 MVA= 100 MVA, με δυνατότητα αύξησης κατά 25 MVA, μαζί με δεύτερο εφεδρικό Μ/Τ, αλλά 25 MVA».

Σχετικά με τον προτεινόμενο τύπο Υ/Σ , ο ίδιος τόνισε ότι «θα είναι κλειστού τύπου, τα καλώδια θα είναι υπόγεια, οι Μ/Τ, ζυγοί, διακόπτες, ανεμιστήρες ψύξης θα στεγάζονται σε κτήριο ενδεικτικών διαστάσεων 40 m Χ 18 m και μέγιστου ύψους 7,50 m περίπου, όμοιος με εκείνον του Ολυμπιακού χωριού».

Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου σημείωσε ότι «το έργο θεωρείται περιβαλλοντικά καθαρό» και «ο θόρυβος και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι αρκετά κάτω των επιτρεπομένων ορίων, η τυχόν δε οπτική, αν θεωρηθεί ρύπανση, αντιμετωπίζεται με περιμετρική δεντροφύτευση του κτηρίου του Υ/Σ», ενώ, «σε κάθε περίπτωση, όμως, απαιτείται από τη νομοθεσία εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη, για να γίνει το έργο».

Πηγή Χανιώτικα Νέα

econews

Σχόλια