ΑΥΡΑ-ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καθαρίζουν το δάσος της Καισαριανής

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ, κάνοντας πράξη την αγάπη του για το περιβάλλον και τη φροντίδα των ελληνικών δασών που είναι η πολυτιμότερη κληρονομιά μας,  προχωρά φέτος σε μια ακόμα περιβαλλοντική πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάποια δάση έχουν τη δική τους Αύρα» που πραγματοποιεί τα τελευταία 3 χρόνια σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία καθαρισμού 6 περιαστικών δασών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αίγιο, Βόλο και Κομοτηνή.

Η δράση «Καθαρά Δάση» υλοποιείται υπό την αιγίδα των κατά τόπους δήμων, με την ενεργό συμμετοχή εθελοντών πολιτών και με την επιστημονική καθοδήγηση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Στόχος είναι η συλλογή επικίνδυνων απορριμμάτων που βρίσκονται στη φύση και η επεξεργασία εύφλεκτης οργανικής ύλης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς και επαναξιοποίηση της ως λίπασμα.

Τα περιαστικά δάση (δάση που περιβάλλουν τα αστικά κέντρα) προστατεύουν από τα φυσικά φαινόμενα καθώς συγκρατούν το νερό της βροχής και το χώμα, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τη σκόνη και τα βιομηχανικά αέρια, περιορίζουν τις ακραίες θερμοκρασίες, ενώ ομορφαίνουν τα αστικά κέντρα και συμβάλλουν στην αναψυχή των κατοίκων τους.

Καθώς η διατήρηση της καλής τους κατάστασης, προκειμένου να προλαμβάνονται κίνδυνοι από πυρκαγιές, είναι εξίσου σημαντική με την αναδάσωση, το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ προχώρησε στη περιβαλλοντική δράση «Καθαρά Δάση» σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ,  η οποία ξεκίνησε μέσα Απριλίου και ολοκληρώνεται τέλος Μαΐου 2011 με καθαρισμούς 6 περιαστικών δασών σε πόλεις της Ελλάδας.

Οι πρώτοι δασικοί καθαρισμοί έγιναν με επιτυχία στο Αίγιο στις 16/4/2011 στο Άλσος στα Ψηλά Αλώνια και στην Πάτρα στις 17/4/2011, στο  Άλσος Γηροκομείου, όπου  συνολικά καθαρίστηκαν 37 στρέμματα, συλλέχτηκαν 232 κιλά απορριμμάτων ανακυκλώσιμων υλικών και συγκεντρώθηκε 1,6 τόνος οργανικής ύλης η οποία θρυμματίστηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε ως λίπασμα.

Στις 8/5/2011 είναι η σειρά της Αθήνας για καθαρισμό του Δάσους Καισαριανής, με σημείο συνάντησης στις 10.00 π.μ. στο κόμβο Σακέτα. Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ με την επιστημονική καθοδήγηση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και σε συνεργασία με τη Φιλoδασική Ένωση Αθηνών, καθώς και με τη συμβολή εθελοντών της ευρύτερης περιοχής που προσκαλούνται στη δράση, θα πραγματοποιήσει τον καθαρισμό από τα απορρίμματα και την οργανική ύλη του Δάσους της Καισαριανής.

—Δάσος Καισαριανής

Το δάσος της Καισαριανής βρίσκεται στον Υμηττό και εκτείνεται από τη Μονή Καισαριανής μέχρι την Καλοπούλα και έχει συνολική έκταση 4.460 στρέμματα. Κυριαρχούν τα πεύκα και τα κυπαρίσσια αλλά και οι κέδροι και οι αμυγδαλιές ενώ στην περιοχή υπάρχουν και σημαντικά μνημεία. Το δάσος αυτό υπέστη μεγάλα πλήγματα κατά τον 20ό αιώνα, καθώς αποψιλώθηκε ένα μέρος του, αποχαρακτηρίστηκε ένα άλλο μέρος του για να χτιστεί η Πανεπιστημιούπολη και συρρικνώθηκε κι άλλο λόγω της οικιστικής πίεσης.

Οι αναδασωτικές επεμβάσεις στο σύνολο του Αισθητικού Δάσους είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μωσαϊκού βλάστησης όπου κυριαρχεί το πεύκο (τραχεία πεύκη) σε αμιγείς συστάδες ή σε ανάμειξη με κυπαρίσσι και με πλατύφυλλα είδη όπως κουτσουπιά, χαρουπιά, δρυ αλλά και ελιά. Σποραδικά έχουν φυτευτεί και πολλά άλλα είδη φυτών που συμβάλλουν τόσο στην οικολογική όσο και στην αισθητική αναβάθμιση του δάσους.

Σειρά έχουν στις 15/5/2011 στο Βόλο το Δάσος Γορίτσας, στις 22/5/2011 στη Θεσσαλονίκη το Σέιχ Σου και στις 29/5 στην Κομοτηνή το Δάσος της Νυμφαίας.

econews

Σχόλια