Εξολόθρευσαν εκατομμύρια αρουραίους στη Νήσο Νότια Γεωργία

0
141

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την ικανοποίησή τους για τη μαζικότερη καταγεγραμμένη μυοκτονία εξέφρασαν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Πρόκειται για τη συστηματική προσπάθεια εξολόθρευσης των εκατομμυρίων αρουραίων που κατοικούν στο νησί Νότια Γεωργία του Νοτίου Ατλαντικού.

Τα τρωκτικά έφεραν στο νησί θηρευτικά φώκιας και φαλαινοθηρικά κατά τον 19ο και 20ο αιώνα με ολέθριες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των θαλάσσιων πτηνών που ενδημούν στο νησί.

Οι αρουραίοι επί έναν αιώνα αφανίζουν συστηματικά τα αυγά και τα νεογνά σπάνιων πτηνών.

Η μυοκτονία έγινε με ρίψεις 50 τόνων ποντικοφάρμακου από ελικόπτερα.

Το έργο της μυοκτονίας ευνόησε η γεωμορφολογία του νησιού. Η έκταση της Νότιας Γεωργίας, η οποία βρίσκεται εντός του κύκλου της Ανταρκτικής, διαιρείται από παγετώνες, οι οποίοι δημιούργησαν ζώνες εξολόθρευσης ιδανικές για το έργο της μυοκτονίας.

Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται πως μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί δεδομένης της συνολικής έκτασης του νησιού και του πληθυσμού των τρωκτικών.

Η Νότιος Γεωργία, όπως και οι γειτονικοί Νότιοι Σάντουιτς Νήσοι είναι ένα Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.

Πρόκειται για μια απομακρυσμένη και αφιλόξενη συστάδα νησιών, που αποτελείται από τη Νότιο Γεωργία – με μήκος περίπου 170 χμ και πλάτος 29 χμ, μακράν μεγαλύτερο νησί της περιοχής – και μια συστάδα μικρότερων νησιών γνωστή ως Νήσοι Νότιοι Σάντουιτς.

Δεν υπάρχει ιθαγενής πληθυσμός σε κανένα από τα νησιά και οι μόνοι κάτοικοι επί του παρόντος είναι ο Βρετανός Κυβερνητικός Αξιωματούχος, ο Βοηθός ταχυδρομικός διευθυντής, επιστήμονες, και προσωπικό υποστήριξης του Βρετανικού Παρατηρητηρίου Ανταρκτικής που διατηρεί επιστημονικές βάσεις στην Νήσο Πουλιού (Νήσος Μπερντ) και στην πρωτεύουσα, το Σημείο Βασιλιά Εδουάρδου.

Το νησί της Νοτίου Γεωργίας λέγεται ότι πρωτοείδε το 1675 ο Λονδρέζος έμπορος Άντονυ ντε λα Ρόκε και σε κάποιους πρώιμους χάρτες αναφερόταν ως Νήσος Ρόκε.

Το 1775 στο νησί αποβιβάστηκε ο θρυλικός  Πλοίαρχος Τζέημς Κουκ, ο οποίος του έδωσε το όνομα «Νήσος Γεωργία» προς τιμήν του Βασιλιά Γεωργίου Γ΄.

econews, wikipedia

Σχόλια