ΧΥΤΑ Κερατέας: «όχι» από δήμο Μαρκοπούλου για τα λατομεία

0
52

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Αρνητική ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρκοπούλου, στην πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής για τη μεταφορά του ΧΥΤ στα λατομεία της περιοχής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο vima.gr, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου αποφάσισε αργά το βράδυ να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση για μεταφορά του Χώρου Υγειονομικής Ταφής στην περιοχή του λατομείου, που είχε κατατεθεί από τον Δήμο Λαυρεωτικής.

Η πρόταση προέβλεπε την ταφή υπολειμμάτων και αδρανών υλικών στην περιοχή των λατομείων, παράλληλα με τη χωροθέτηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου εκδήλωσε τη συμπαράσταση του στον αγών του Δήμου  Λαυρεωτικής και τόνισε σε ψήφισμα του, την πρόθεση του να συζητήσει και να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους δήμους των Μεσογείων, για την εύρεση άλλης λύσης σχετικά με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ και τη διαχείριση απορριμμάτων τους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα 4 Μαΐου εκπρόσωποι του Δήμου Λαυρεωτικής θα συναντηθούν με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη, με αντικείμενο την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης από την πλευρά του Δήμου για την επίλυση του προβλήματος με τον ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας.

Επίσης, σήμερα είναι προγραμματισμένη και η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής των κατοίκων κατά της χωροθέτησης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής.

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Μαρκοπούλου

1)    Ο Δήμος Μαρκοπούλου δηλώνει για μια ακόμη φορά, τη σταθερή αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους συμπατριώτες μας του Δήμου Κερατέας, για την αποτροπή κατασκευής του ΧΥΤΑ, στην περιοχή του Οβριόκαστρου Κερατέας.

2) Ταυτόχρονα όμως και με το σκεπτικό, ότι κάθε ευρύτερη περιοχή και ομάδα όμορων Δήμων, οφείλει να επωμίζεται η ίδια τα βάρη της ανάπτυξής της και να τα αντιμετωπίζει με τρόπο σαφή, αποτελεσματικό, σύγχρονο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, δηλώνει την ετοιμότητά του, να  συμπεριληφθεί και να  συμμετάσχει με ίσους όρους, σε ένα νέο Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Νοτιοανατολικής Αττικής.

3) Είμαστε επίσης έτοιμοι, να δούμε και να εξετάσουμε ενδελεχώς και με επιστημονική επάρκεια, τον ειδικότερο τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Μαρκοπούλου, θα μπορούσε να συμβάλει σε μια κοινά αποδεκτή και συμφωνημένη μέθοδο διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων, η οποία  θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο, περιβαλλοντικά φιλική και οικονομικά βιώσιμη, για όλους τους συμμετέχοντες Δήμους.

4) Απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω, αποτελεί και η δίκαιη ισοκατανομή, των όποιων περιβαλλοντικών βαρών των συμμετεχόντων Δήμων, για τα οποία ο Δήμος Μαρκοπούλου δηλώνει την αυτονόητη ετοιμότητα και την έμπρακτη διάθεση ανάληψής τους και την αντιμετώπισή τους, με τρόπο που οι συνέπειες τους δεν θα ξεπερνούν τα αποδεκτά όρια που θέτει η επιστήμη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Ειδικότερα αποκλείουμε οποιαδήποτε εναπόθεση υπολειμμάτων απ’ την επεξεργασία των απορριμμάτων, στον χώρο των Λατομείων Μερέντας.

5) Επίσης θα διεκδικήσουμε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη απ’ τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέσα απ’ τον Φορέα στον οποίο θα συμμετάσχουν αποκλειστικά και μόνο και θα έχουν την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του, οι Δήμοι της Νοτιοανατολικής Αττικής.

 

econews

Σχόλια