Φουκουσίμα: οργή και παραιτήσεις για τη ραδιενέργεια στα σχολεία

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η έκθεση ενός αμερικανικού ιατρικού οργανισμού για τα αναθεωρημένα επιτρεπτά επίπεδα ραδιενέργειας στα σχολεία της Φουκουσίμα οδήγησε στην «δακρύβρεχτη» παραίτηση του συμβούλου επί θεμάτων πυρηνικής ενέργειας και στην κατακραυγή του πρωθυπουργού από πολίτες και πολιτικούς της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η οργάνωση Physicians for Social Responsibility (PSR) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως το επίπεδο ασφαλείας των 20 μιλισιβέρτ ετησίως για τα σχολεία της Φουκουσίμα εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο παιδιά και εγκύους και αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες καρκινογενέσεων.

Ειδικότερα, οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου αυξάνονται σε μια στις 200, ενώ η έκθεση στα 20 μιλισιβέρτ για διάστημα δύο ετών τις διπλασιάζει.

Το περασμένο Σάββατο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν σε μια προσπάθεια να κουκουλώσει την παραίτηση του υφισταμένου του έκανε λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ των ειδικών για το ζήτημα.

Τη Δευτέρα, ακτιβιστές συναντήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους για να πιέσουν για αναθεώρηση των επιτρεπομένων επιπέδων ραδιενέργειας στα σχολεία.

Μάλιστα οργισμένοι γονείς παρέδωσαν στους αξιωματούχους μια σακούλα με ραδιενεργό χώμα από προαύλιο σχολείου της Φουκουσίμα.

Το επίπεδο ραδιενέργειας των 20 μιλισιβέρτ είναι μακράν υψηλότερο από αυτό που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως το προηγούμενο όριο ήταν ένα μιλισιβέρτ.

econews

Σχόλια