Ηλεκτρική ενέργεια EE: η μείωση των εκπομπών Co2 απαιτεί διευρυμένο μείγμα

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα πλεονεκτήματα των πρακτικών μείωσης των εκπομπών άνθρακα όχι μόνο αναστέλλουν την Κλιματική Αλλαγή, αλλά έχουν και οικονομικές προεκτάσεις, υπογράμμισε ο Νομπούο Τανάκα, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ο Ιάπωνας αξιωματούχος τόνισε στο πλαίσιο της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στη Βουδαπέστη, πως η επίτευξη του στόχου ενός ηλεκτροπαραγωγικού τομέα μηδενικών εκπομπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί ένα ευρύ ενεργειακό μείγμα.

«Η διαδικασία απεξάρτησης από τον άνθρακα θα απαιτήσει ένα μείγμα ηλεκτροπαραγωγής που θα περιλαμβάνει συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CSS), στην περίπτωση της καύσης ορυκτών, όπως επίσης Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πυρηνικά», είπε ο κ. Τανάκα.

 

Δεδομένης της διευρυνόμενης δυσπιστίας απέναντι στην ατομική ενέργεια, στον απόηχο των γεγονότων της Ιαπωνίας, ο κ. Τανάκα σημείωσε πως στην περίπτωση που η Ευρώπη επιλέξει μια στρατηγική περιορισμού των πυρηνικών και ενίσχυσης των ΑΠΕ, θα απαιτηθεί επέκταση της παραγωγής από ηλιακά και αιολικά.

Θα παραμείνει ωστόσο μια «τρύπα» 500 τεραβάτ η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, με το ερώτημα του κατά πόσο καθαρή θα είναι αυτή να αιωρείται.

Η συνάντηση στη Βουδαπέστη επικεντρώνεται στον Οδικό Χάρτη 2050, πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα με αποστολή την ανάλυση και εξεύρεση τρόπων μείωσης των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ.

econews

Σχόλια