Υδρογονάνθρακες: 5 οι «μνηστήρες» για Κρήτη και Ιόνιο

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης επιστρέφοντας από το Όσλο το περασμένο Σάββατο μετέφερε το ενδιαφέρον τριών νορβηγικών εταιρειών μελετών, που συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον εξειδικευμένων στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη, για έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Energypress.gr, πρόκειται για τις εξής εταιρείες:

PGS (Petroleum Geo-Services): η συγκεκριμένη εταιρεία έχει τη τεχνογνωσία για την υλοποίηση δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έχουν χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στην Κύπρο, τη Γροιλανδία, την Ανατολική Αφρική.

Πρόσφατα συμμετείχε στο Λονδίνο σε εκδήλωση για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία μετείχαν επίσης η BP, η Hess, η OMV και η Eni.

TGS: η εταιρεία που παρέχει multi client γεωλογικά δεδομένα και υπηρεσίες για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με δραστηριότητα μεταξύ άλλων στην Ινδονησία, τα νησιά Φερόε, τον κόλπο του Μεξικού, τη Δυτική Αφρική κλπ.

Spectrum: η εν λόγω εταιρεία προσφέρει multi client σεισμικές απεικονίσεις έχοντας παρουσία σε τέσσερις ηπείρους. Σημειώνεται ότι έχει συνεργαστεί με την PGS στις έρευνες που έγιναν στη λεκάνη του Λεβαντινίου, δηλαδή τη λεκάνη που εκτείνεται στην ανατολική Μεσόγειο όπου και εντοπίστηκε το περίφημο κοίτασμα Λεβιάθαν.

Πηγές του ΥΠΕΚΑ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι εκτός από τις 3 νορβηγικές εταιρείες, θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον στη πρόκληση που θα αναρτηθεί και θα τεθεί σε διαβούλευση για διάστημα 20 ημερών, από τουλάχιστον 2 ακόμη διεθνείς ερευνητικές εταιρείες.

Στην παρούσα φάση, οι εν λόγω εταιρείες φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να πραγματοποιήσουν έρευνες στην περιοχή του Ιονίου και του Πατραϊκού Κόλπου.

Όσον αφορά την περιοχή της Κρήτης, από μόνη της η αγορά – καθώς αυτές οι έρευνες στην ουσία χρηματοδοτούνται από τους πελάτες τους και άρα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος – θα αποφασίσει εάν υπάρχει αξία.

Ο κ. Μανιάτης είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στη Νορβηγία και στόχος του είναι το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης της αγοράς πετρελαίου να βαδίσει σε παράλληλο δρόμο με το νορβηγικό και να δημιουργηθούν ανάλογες πετυχημένες δομές.

 

econews

Σχόλια