Φουκουσίμα: 17 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Tokyo Electric Power, διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα ενδέχεται να κληθεί να καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 8,5 δις. ευρώ, σύμφωνα με ιαπωνικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η Tepco, αλλά και οι πιστωτές της πασχίζουν να εκπονήσουν ένα σχέδιο για την αποζημίωση των χιλιάδων ανθρώπων που εκτοπίστηκαν εξαιτίας της διαρροής ραδιενέργειας από την πυρηνική μονάδα.

Η ιαπωνική εφημερίδα Αsahi επικαλείται κυβερνητικό σχέδιο το οποίο θέτει το «ταβάνι» των αποζημιώσεων στα 17 δις. ευρώ (4 τρις γεν).

Το ήμισυ από το παραπάνω κονδύλι θα καταβληθεί από την Tepco σε βάθος δεκαετίας, με το 50% του να χρηματοδοτείται από αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Τα υπόλοιπα 8,5 δις. ευρώ θα επωμιστούν η Kansai Electric Power και επτά ακόμη διαχειρίστριες πυρηνικών εργοστασίων της χώρας, αναλογικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που τους αντιστοιχεί, μέσω ενός fund ειδικού σκοπού με αποστολή την αγορά προνομιούχων μετοχών της Tepco.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε τη Δευτέρα πως δεν γίνονται εκπτώσεις στις υποχρεώσεις της Tepco, τη στιγμή που αυτό είναι το πρώτο και κύριο μέλημα τόσο της εταιρείας όσο και των πιστωτών της.

econews

Σχόλια