Καύσιμα: τι λένε για το πλαφόν οι βενζινοπώλες

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την έντονη αντίδραση των βενζινοπωλών έχει προκαλέσει η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) κάνει λόγο για επιλεκτική εφαρμογή του νόμου και ζητά, να επιβληθεί η διαφορά των 7 λεπτών, μεταξύ της χονδρικής και λιανικής τιμής που ορίζει το πλαφόν σε ορισμένους νομούς, στο σύνολο της χώρας.

Όπως επισημαίνει: «στους νομούς που επιβλήθηκε πλαφόν και στη χονδρική η διαφορά με τη λιανική τιμή είναι 7 λεπτά το λίτρο. Αυτή η διαφορά χονδρικής – λιανικής θα μπορούσε να επιβληθεί σε όλες τις περιπτώσεις των νομών που επιβλήθηκε πλαφόν και έτσι να διασφαλίζονταν οι βενζινοπώλες και οι καταναλωτές. Είναι άξιο απορίας γιατί η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε ένα τόσο απλό και δίκαιο μέτρο».

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) χαρακτηρίζει υποκριτική τη στάση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, καταγγέλλοντας πως «δυστυχώς, για άλλη μια φορά το υπουργείο καταφεύγει στη λήψη μέτρων, όπως η επιβολή πλαφόν, που αποδείχθηκαν αποτυχημένα κατά το πρόσφατο παρελθόν».

Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΠΕΚ αναφέρει πως «η επιβολή πλαφόν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα, τη συγκράτηση της τιμής καταναλωτή, εφ’ όσον ίσχυε σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων (Διυλιστήρια, Εταιρείες Εμπορίας, πρατήρια), αλλά και αν συνοδευόταν από μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης».

econews

Σχόλια