Κερατέα: Κομισιόν-επιχειρηματίες-νόμος λένε «όχι» στο Βιοτεχνικό Πάρκο

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μη πραγματοποιήσιμη φαίνεται ότι είναι η λύση που πρότεινε στην Τίνα Μπιρμπίλη η δημοτική Αρχή της Λαυρεωτικής για κατασκευή σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων εντός της έκτασης 1100 στρεμμάτων του Βιοτεχνικού Πάρκου Κερατέας.

Από τη μια πλευρά η Κομισιόν έχει προβλέψει κονδύλι 12,6 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για την επίμαχη περιοχή του Οβριοκάστρου, από την άλλη έντονες αντιδράσεις έχουν προκύψει στους κόλπους των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο ΒΙΟ.ΠΑ, ενώ δεν λείπουν οι εσωτερικές διαφωνίες στο άλλοτε «αρραγές» δημοτικό συμβούλιο της Λαυρεωτικής.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η Κομισιόν απέστειλε στις 27 Απριλίου επιστολή προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος στην οποία αναφέρεται πως «οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να επιβεβαιώσουν εάν θα αποσύρουν το συνολικό πρόγραµµα» για το έργο κατασκευής ΧΥΤΑ στην Κερατέα, κάτι το οποίο σύµφωνα µε την επιστολή «θα οδηγήσει σε οριστική απώλεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση της χρηµατοδότησης που προβλεπόταν για την περίοδο 2000-2006 από το Ταµείο Συνοχής, ή αν θα προχωρήσουν στον σχεδιασµό».

«Όπως πληροφορηθήκαµε, προσφάτως, οι αστυνοµικές δυνάµεις αποσύρθηκαν. Εάν αυτή η κατάσταση οδηγήσει σε αναστολή των εργασιών, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επανεξετάσει την επέκταση του προγράµµατος, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν µπορεί να συνεχιστεί πέραν της 31ης ∆εκεµβρίου του 2011», συνεχίζει η επιστολή.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει με το έργο στην Κερατέα, παρά τις ενδείξεις υπαναχώρησης κατόπιν της συνάντησης Μπιρμπίλη-Λεβαντή την προηγούμενη Πέμπτη, και δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή διεμήνυσε πως «δεν αλλάζουµε ο,τιδήποτε ως προς το έργο, γιατί έχουµε χρήµατα από την ΕΕ που διαφορετικά θα χαθούν και εµείς δεν πρόκειται να τα αφήσουµε να χαθούν. Οτιδήποτε αφορά τη βελτίωση του σχεδιασµού το συζητάµε, αλλά στα κυρίαρχα ζητήµατα είναι σαφές ότι εµµένουµε».

Εντωμεταξύ, την έντονη αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο κατασκευής ΧΥΤΥ εντός του ΒΙΟ.ΠΑ έχουν εκφράσει επιχειρηματίες, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λαυρεωτικής (και της πλειοψηφίας του δημάρχου Κώστα Λεβαντή), οι οποίοι κάνουν λόγο για «αδέξιους και αδιέξοδους χειρισμούς μιας μικρής παρέας γύρω από το δήμαρχο από την οποία είναι χαρακτηριστική η απουσία ενός ειδικού».

Eπίσης, όπως αναφέρεται στο aftodioikisi.gr, βάσει του κανονισμού λειτουργίας του ΒΙΟ.ΠΑ Κερατέας, δεν επιτρέπεται η δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας στερεών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον ιδρυτικό Ν 2545/97 των ΒΙΟ.ΠΑ πρόκειται για «χώρο ο οποίος οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται προκειμένου να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής κάθε βιομηχανικής ή βιοτεχνικής δραστηριότητας χαμηλής όχλησης και επαγγελματικών εργαστηρίων» (άρθρο 1 παρ γ).

Σημειώνεται πως αύριο Τετάρτη (4/5) έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση για τον ΧΥΤΥ Κερατέας μεταξύ της Τίνας Μπιρμπίλη και των Αρχών της Λαυρεωτικής.

econews

Σχόλια