Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια: διεθνής ανταπόκριση στην πρωτοβουλία ΥΠΕΚΑ-ΚΑΠΕ

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μια ελληνική πρωτοβουλία, αυτή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων της Νοτιανατολικής Ευρώπης, βρίσκει ανταπόκριση από το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και προχωρά η υλοποίηση της σχετικής εκτελεστικής συμφωνίας.

Σχετική συνάντηση είχε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ, Κώστας Μαθιουδάκης, με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΔΟΕ Nabuo Tanaka, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών που γίνεται στη Βουδαπέστη.

Ο κ. Μαθιουδάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση μιας εκτελεστικής συμφωνίας στο πλαίσιο του ΔΟΕ, για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στο αστικό περιβάλλον στις χώρες νοτιανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου.

Ο κ. Tanaka χαιρέτισε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ελληνική πρωτοβουλία και υποσχέθηκε ότι θα την προωθήσει άμεσα προς εξέταση στα αρμόδια όργανα του ΔΟΕ, με στόχο την γρήγορη έναρξη υλοποίησης της.

Πρόκειται για μια πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), που συνίσταται στη δημιουργία ενός κέντρου τεκμηρίωσης και μελέτης θεμάτων κατανάλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια και των σχετικών μέτρων πολιτικής.

Η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης  εξ αποστάσεως (e-learning) θα αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων του κέντρου, που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση και διείσδυση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Η πρόταση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εστιάζοντας στη μείωση της υπερθέρμανσης των πόλεων, με τη σύμπραξη ενδιαφερομένων χωρών- μελών του ΔΟΕ.

econews

Σχόλια