ΔΕΗ: λιγνιτικό τέλος διεκδικούν 5 Δήμοι

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Το θέμα της διεκδίκησης της καταβολής του λιγνιτικού τέλους από τη ΔΕΗ, θα θέσουν την Πέμπτη οι 5 δήμαρχοι μέλη του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, που συγκροτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», οι δήμαρχοι Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Εορδαίας, Κοζάνης και Φλώρινας θα ζητήσουν να καταβάλλει το τέλος η ΔΕΗ, προκειμένου να χρηματοδοτούνται αναπτυξιακές δράσεις για τις περιοχές τους.

Ο δήμαρχος Αμυνταίου και πρόεδρος του Δικτύου, Μάκης Ιωσηφίδης, επισήμανε ότι «Το λιγνιτικό τέλος το πληρώνουν οι ιδιώτες, ενώ η ΔΕΗ ΑΕ έχει απαλλαγεί από αυτό με διάταξη του 1975 και την αιτιολογία της εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος.

Από τη στιγμή όμως που η επιχείρηση μπήκε στο χρηματιστήριο, το 1993, έχει εκλείψει ο λόγος μη καταβολής του τέλους. Συνεπώς θα διεκδικήσουμε την καταβολή του στους Δήμους».

Επίσης, δήλωσε αισιόδοξος για τις προθέσεις του υπουργείου και τόνισε ότι για πολλά ακόμη ζητήματα το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσει τα δίκαιά του.

Την ίδια στιγμή αναζητούνται πρακτικές και πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από περιοχές όπου υπάρχει δραστηριότητα εξόρυξης λιγνίτη.

Επίσης, θα προωθηθεί η δημιουργία γραφείου στις Βρυξέλλες για την αναζήτηση συνεργασιών με ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο κ. Ιωσηφίδης τόνισε ότι «Βασικό μας μέλημα είναι η προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική περίοδο ώστε να μην μείνουν οι περιοχές μας κρανίου τόπος».

 

econews

Σχόλια