ΧΥΤΑ Κερατέας: αναζητείται λύση με την παλιά χωματερή

0
22

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Οι φορείς της περιοχής σχεδιάζουν να προτείνουν ως εναλλακτική λύση για τον πολυσυζητημένο ΧΥΤΥ, την παλιά χωματερή της Κερατέας, η οποία έκλεισε πριν λίγους μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο ΧΑΔΑ ο οποίος απέχει περίπου 6 χλμ από την πόλη, όσο δηλαδή και η θέση Ομβριόκαστρο που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός, λειτουργούσε έως και πρόσφατα στην Κερατέα μετά την άρνηση του ΕΣΔΚΝΑ να υποδεχτεί τα σκουπίδια της πόλης στη χωματερή της Φυλής.

Κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη προς τους εκπροσώπους του δήμου Λαυρεωτικής που την επισκέφτηκαν στο γραφείο της, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει το σχέδιο για ΧΥΤΥ αλλά εμφανίζεται ανοικτή στην αλλαγή χωροθέτησης όπως και στη «σμίκρυνση» του χώρου.

Την προοπτική να μετακομίσει ο ΧΥΤΥ, εφόσον υπάρχει σαφής θέση και χρονοδιάγραμμα, μετέφερε η κ. Μπιρμπίλη στο δήμαρχο και στους εκπροσώπους της πόλης, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα δέχεται τα απορρίμματα όλης της Ανατολικής Αττικής από τα Σπάτα έως το Σούνιο.

Σημειώνεται ότι η Κερατέα επιμένει οι υποδομές της να εξυπηρετούν μόνο το δήμο Λαυρεωτικής και Σαρωνίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, πριν από τη δεύτερη συνάντηση της υπουργού με εκπροσώπους της Κερατέας,  η κ. Μπιρμπίλη επιδιώκει να συγκροτηθεί η διυπουργική για τα απορρίμματα για να υπάρξει ενημέρωση και μία κεντρική πολιτική κατεύθυνση για το θέμα, καθώς ήδη εκφράζονται αντιρρήσεις και γκρίνιες από υπουργούς για την αναδίπλωση που εμφανίζει η κυβέρνηση  στο συγκεκριμένο θέμα.

Το δεύτερο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Τετάρτη, όπου η συντονιστική επιτροπή της Κερατέας θα πρέπει να υποβάλλει γραπτώς τις προτάσεις της για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, που σχεδιάζεται στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας, την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί αλλά και τον όγκο των σκουπιδιών που θα καταλήγουν στην μονάδα.

 

econews

Σχόλια