Μελιτζάνα: καλλιεργήστε την στη βεράντα (video)

0
52

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η μελιτζάνα είναι ένα ετήσιο καλοκαιρινό φυτό με ευεργετικές ιδιότητες το οποίο φτάνει το ένα μέτρο ύψος.

Ο πρώτος τρόπος είναι να αγοράσουμε τους σπόρους σε φακελάκι και να τους σπείρουμε εμείς, σε ποτηράκια μιας χρήσεως, ή ειδικά κυπελάκια. Αυτό πρέπει να γίνει την περίοδο από Φεβρουάριο έως Μάρτιο.

Βάζουμε χώμα μέσα στα κυπελάκια, πιέζουμε τους σπόρους μέσα του και τα τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος. Σε 45 μέρες περίπου θα πρέπει να έχουν φτάσει σε ύψος γύρω στα 10 εκατοστά.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να αγοράσουμε έτοιμα φυτά για μεταφύτευση.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουμε φτάσει στο Μάιο και είμαστε έτοιμοι να φυτεύσουμε τις μελιτζάνες στην οριστική τους θέση.

Τις τοποθετούμε σε σημείο με πολύ φως και αν πρόκειται να φυτευθούν στον κήπο και όχι σε γλάστρα, ανοίγουμε μικρούς λάκκους σε απόσταση 40 – 50 εκατοστά.

Για κάθε τέσσερα ή πέντε φυτά μελιτζάνας τοποθετούμε ενδιάμεσα ένα φυτό βασιλικού το οποίο θα βοηθήσει στην γονιμοποίηση της και στην γλυκύτητα του καρπού. Οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας είναι 18-25 βαθμοί Κελσίου. Ακόμα και στην γλάστρα, καλό είναι να έχουμε κοντά μια γλάστρα με βασιλικό.

Τη μελιτζάνα πρέπει να την ποτίζουμε τακτικά. Όσο περισσότερο νερό δέχεται, τόσο πιο γλυκούς καρπούς θα δώσει.

Ο καρπός πρέπει να μαζεύεται όταν ακόμα είναι τρυφερός και τον κόβουμε με λίγο κοτσάνι για να διατηρηθεί περισσότερο διάστημα.

Περιέχει βιταμίνη Β3, βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και μία ουσία nasumin η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση. Η κατανάλωση της βοηθά στην σωστή λειτουργία του συκωτιού, του εντέρου και των νεφρών και μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα.

Δείτε το βίντεο εδώ.

Πηγή DIYTV

econews

Σχόλια