Μαγνησία: απαγορεύσεις στην ερασιτεχνική αλιεία

0
67

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Απαγορεύσεις στην ερασιτεχνική αλιεία τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου στη Μαγνησία, την εφαρμογή των οποίων θα ελέγχουν οι λιμενικές αρχές.

Αξιωματικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, υπογραμμίζουν πως ερασιτεχνική αλιεία  έχει σκοπό τη ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι το βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος.

Οι ερασιτέχνες αλιείς πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ατομική αστυνομική άδεια αλιείας που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ερασιτέχνες αλιείς που αλιεύουν από την ξηρά.

Οι απαγορεύσεις επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

Απαγορεύεται:

-Η ερασιτεχνική αλιεία με τη βοήθεια φωτεινών πηγών (υποβρυχίος φακός), εξαιρείται η περίπτωση αλιείας στη θάλασσα με καμάκι χεριού και με λαμπτήρα χωρίς καταυγαστήρα έντασης 500 κερίων.

-Η ερασιτεχνική αλιεία με πλωτά μέσα στις λιμνοθάλασσες και τα λοιπά ιχθυοτροφεία μισθωμένα ή μη.

-Η ερασιτεχνική αλιεία οστράκων και εχινόδερμων (αχινών), σπόγγων και κοραλλιών.

-Η πώληση και γενικά η εμπορία αλιευμάτων που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία. Στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

-Η ερασιτεχνική αλιεία με χρήση παραγαδιών για άκρως μεταναστευτικά είδη.(π.χ τονοειδή, παλαμίδες , ξιφία κ.τ.λ)

-Τον μήνα Μάιο με παραγάδια καθώς και ψαροντούφεκο.

-Από άτομα μικρότερα των 16 ετών.

-Σε απόσταση μικρότερη των 200μ. από τους λουόμενους(αρ.11 καν.Λιμένα).

-Με καταδυτικές συσκευές (μπουκάλες)

-Σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η ερασιτεχνική αλιεία στη θάλασσα επιτρέπεται να γίνεται μόνο με τα εξής εργαλεία και περιορισμούς:

-Με παραγάδια των οποίων ο αριθμός των αγκιστριών να μην υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα για κάθε ερασιτέχνη ψαρά, που βρίσκεται μέσα σε αυτό.

-Ο συνολικός όμως αριθμός των αγκιστριών δε μπορεί να υπερβαίνει τα τριακόσια ανεξάρτητα από τον αριθμό των ερασιτεχνών, που βρίσκονται στο σκάφος ή το πλωτό μέσο.

-Με παγίδες (Κοφινέλλα – Κιούρτοι) μέχρι δύο από τα εργαλεία αυτά για κάθε ερασιτέχνη ψαρά και με μήκος πλευράς κάθε ματιού, μετρούμενο από κόμπο σε κόμπο, μεγαλύτερο από σαράντα χιλιοστά.

-Με απόχη, καμάκι χεριού, καθώς και διάφορα αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις κοινές ονομασίες καθετή, συρτή πεταχτάρι, τσαπαρί, παρακόλα, καλάμι, πετονιά, σαλαγγιά, χωρίς κανένα περιορισμό.

Κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να ψαρεύει συνολικά:

-Μέχρι 5 κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα κατά 24ωρο, εφόσον αλιεύει με οποιοδήποτε από τα επιτρεπόμενα εργαλεία, εκτός από παραγάδια, με τα οποία επιτρέπεται να ψαρεύει μέχρι 10 κιλά. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα ψάρι μόνο έχει μεγαλύτερο βάρος

-Ένα μόνο άτομο του γένους των ροφοειδών (Epinnephelus).

-Να αλιεύει δολώματα (σκουλίκι της άμμου , πεταλίδες κ.τ.λ) μέχρι 30 άτομα ανά είδος χωρίς σκάφος ο κάθε ψαράς ή μέχρι 60 άτομα ανά είδος ημέρα  και σκάφος εφόσον συλλέγονται με φτυάρι η σπάτουλα την ημέρα (ανατολή-δύση).

Πηγή: εφημερίδα «Θεσσαλία»

 

econews

Σχόλια