Καύσιμα: την επιβολή πλαφόν εξετάζει η κυβέρνηση

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα σε συνδυασμό με την επιβολή ανώτατου ορίου (πλαφόν) για τις τιμές λιανικής, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι όλα εξετάζονται, ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί για τα επίπεδα τιμών που διαμορφώνονται στη λιανική, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό.

Ενδεικτικά, στη Μαγνησία η μέση τιμή αμόλυβδης ήταν 1,713 ευρώ το λίτρο με ακραία τιμή 1,889 ευρώ.

Σε πολλούς νομούς της χώρας η μέση τιμή ήταν από 1,80 ευρώ και πάνω.

Υπενθυμίζεται ότι στις τιμές λιανικής, οι φόροι αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 1 ευρώ.

Τα αρμόδια υπουργεία κατανοούν πλέον ότι η υψηλή φορολόγηση των καυσίμων αποτελεί το κυριότερο κίνητρο για το λαθρεμπόριο ιδίως στο πετρέλαιο ντίζελ, με αποτέλεσμα να περιορίζονται τα όποια εισπρακτικά οφέλη από την υψηλή φορολόγηση.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια εκλογίκευσης των φόρων σε συνδυασμό με την επιβολή πλαφόν, ώστε να μεταφερθεί στον καταναλωτή η μείωση των φόρων.

Τέλος,  σημειώνεται  ότι και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, σε πρόσφατη παρέμβασή της, ως μοναδικό μέτρο για τη μείωση των τιμών των καυσίμων, θεωρεί τη μείωση της φορολογίας, με δεδομένο ότι πλέον οι φόροι στη βενζίνη ξεπερνούν το 1 ευρώ το λίτρο.

econews

Σχόλια