Γεωθερμία: αντιδρούν στην κατασκευή μονάδας οι κάτοικοι της Νισύρου

0
251

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την αντίθεσή του στην κατασκευή μονάδας γεωθερμίας στη Νίσυρο εξέφρασε η Επίσημης Επιτροπής Συντονισμού των ενεργειών κατά της Γεωθερμίας στο νησί.

Η Επιτροπή χαρακτηρίζει «αιφνίδια και  προκλητική» την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αναθέσει στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες την εγκατάσταση και λειτουργίας μονάδα Γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο, έως το τέλος του 2014, χωρίς την ενημέρωση και συναίνεση των κατοίκων της Νισύρου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής «η αντίδραση της δημοτικής αρχής υπήρξε άμεση και για το λόγο αυτό συγκλήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα του Πάσχα, στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων-συλλόγων, των απόδημων Νισυρίων, καθώς και πλήθος απλών πολιτών.

Κατά τη συνεδρίαση-συζήτηση, υπήρξε απόλυτη σύμπνοια απόψεων προς την ίδια κατεύθυνση: «Δε θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανένα εργοστάσιο γεωθερμίας στο Δήμο Νισύρου»!

Ο Δήμαρχος κ. Καρακωνσταντίνος Νικόλαος καταδίκασε την Υπ. Απόφαση, χαρακτηρίζοντας την αντιδημοκρατική, αντίθετη στο πνεύμα του «Καλλικράτη», απαράδεκτη, βεβιασμένη, πρόχειρη και άκαιρη, ενώ πρότεινε τη νομική διερεύνηση της συνταγματικότητας της, δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ρεύματος από γεωθερμική ενέργεια.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι απέδωσαν ευθύνες στους Βουλευτές του Νομού Δωδεκανήσου και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, προειδοποιώντας για δυναμικές αντιδράσεις. Οι παρευρισκόμενοι δημότες δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο και πρότειναν την συγκρότηση Επίσημης Επιτροπής Συντονισμού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει με ένδικα μέσα κατά της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης και του όλου σχεδιασμού για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο, ενώ για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε Επιτροπή, στην οποία ανατέθηκε ο συντονισμός όλων των απαραίτητων ενεργειών, για την ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων».

«Κυρία Μπιρμπίλη και κύριε Μανιάτη, γνωρίζετε άραγε που πέφτει η Νίσυρος ή είμαστε άλλη μια κουκίδα στο χάρτη, όπως τα Ίμια; Έχετε δει από κοντά το Ηφαίστειο της, τα Κάστρα της, τα Μοναστήρια της; Γνωρίζετε τις προσπάθειες που χρόνια τώρα καταβάλλονται για την αναβίωση της ξακουστής Λουτρόπολης της Νισύρου, που μόνο αυτή μπορεί να φέρει την αειφόρο ανάπτυξη;», ρωτούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

«Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί εντάξατε τη Νίσυρο στο σύνολο της στο πρόγραμμα Natura, απαγορεύοντας μας να ξαναχτίσουμε πάνω στο νησί μας! Θέλετε να κατασκευάσετε το εργοστάσιο σας, θυσιάζοντας εμάς και την όμορφη Νίσυρο στο βωμό κάποιου είδους (ακατ)ανόητης ανάπτυξης. Πως συνάδουν οι προστατευόμενες περιοχές Natura με τις μονάδες γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, τα φουγάρα και τις τοξικές αναθυμιάσεις; Εμείς οι πολίτες κάθε μέρα ακούμε εσάς τους πολιτικούς να δηλώνετε ότι σέβεστε τη γνώμη του κυρίαρχου λαού. Αυτό λοιπόν ζητάμε και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ κι εμείς κύριοι χρόνια τώρα, να σεβαστείτε επιτέλους την απόφαση ΟΛΩΝ ανά των κόσμο Νισυρίων!», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Από το δημοκρατικό δημοψήφισμα του 1997 έως σήμερα, εμείς αποφασίζουμε και πάλι:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ!
Θα μας βρείτε αντιμέτωπους εφόσον προχωρήσετε στην υλοποίηση των σχεδίων σας!
Δε θα επιτρέψουμε να καταστρέψετε εμάς και τον όμορφο τόπο μας!»,  καταλήγει η ανακοίνωση.

econews

Σχόλια