Ασωπός: ζητούν παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τη συμβολή του Συνηγόρου του Πολίτη ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η περιβαλλοντική νομοθεσία και να προστατευθούν αποτελεσματικά οι κάτοικοι του Ασωπού στη Βοιωτία και της Μεσσαπίας στην Εύβοια από την κατανάλωση νερού με εξασθενές  χρώμιο ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, σε αναφορά που απευθύνουν στην ανεξάρτητη αρχή στις 13 Απριλίου χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη τη μη λήψη μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση εξαγγελιών περί επιβολής ειδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο νερό και περί άμεσης υδροδότησης από την ΕΥΔΑΠ στις ρυπασμένες περιοχές.

Εκτός αυτού, επισημαίνουν ότι το κοινό δεν ενημερώθηκε για τους κινδύνους.

Το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ), ο παπα-Γιάννης Οικονομίδης, πρωταγωνιστής στην ανάδειξη της ρύπανσης του Ασωπού, και ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων Γιάννης Ζαμπετάκης επικαλούνται μεταξύ άλλων δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ το οποίο εξεδόθη μετά την πραγματοποίηση (15/1/2011) Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το Χρώμιο στο νερό και αναφέρει:

«[…] κρίθηκε ότι είναι βάσιμες οι απόψεις που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα αναθεώρησης της νομοθεσίας για το πόσιμο νερό και της θέσπισης αυτόνομων ορίων για το εξασθενές χρώμιο. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ομιλητών ότι τα υπάρχοντα διεθνή όρια για το ολικό χρώμιο, τα οποία είναι 100 μg/lt στις ΗΠΑ, 50 μg/lt στην Ε.Ε. (Οδηγία για το Πόσιμο Νερό) και επίσης 50 μg/lt από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι βέβαιο ότι εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της ημερίδας η αρμόδια σύμβουλος της Ε.Ε. κάλεσε την Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της θέσπισης ορίων.

Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση στην έκδοση δελτίου τύπου είχε αποδοθεί τότε από κύκλους της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη στη μετάφραση των αγγλικών εισηγήσεων που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του μονοήμερου συνεδρίου. Τρεισήμισι μήνες μετά εκκρεμεί ακόμη η έκδοση των πρακτικών.

econews

Σχόλια