Ενεργειακό νομοσχέδιο: στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα

0
18

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Το ενεργειακό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο το 3ο ενεργειακό πακέτο της κοινότητας, περνάει από το υπουργικό συμβούλιο την επόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Energypress.gr, σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα στείλει το τελικό κείμενο στους υπουργούς, προς ενημέρωσή τους, ενώ έχει υπάρξει η σχετική συνεννόηση με τη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου.

Μετά την αλληλογραφία με την Κομισιόν, δόθηκε ουσιαστικά το «πράσινο φως» για το κρίσιμο αυτό νομοθέτημα του οποίου η ψήφιση, πέραν του ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας προς την κοινότητα, αποτελεί και βασικό όρο του μνημονίου.

Στα δύο βασικά κομμάτια, δηλαδή στο τμήμα που αφορά στους καταναλωτές και στο κομμάτι για την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της ΡΑΕ, η Κομισιόν, ουσιαστικά δεν προέβη σε κανένα συμπληρωματικό σχολιασμό.

Ωστόσο, διατύπωσε παρατηρήσεις για επί μέρους ζητήματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και της αγοράς φυσικού αερίου.

Οι εν λόγω παρατηρήσεις δεν οδηγούν σε σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις ουσιαστικές επιλογές της κυβέρνησης (μοντέλο ΙΤΟ) και αφού δόθηκαν σε νομικούς συμβούλους του υπουργείου έχουν πλέον ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Αφορούν κυρίως στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της νέας θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ αλλά και εργασιακά-ασφαλιστικά θέματα.

Με δεδομένο ότι η επιλογή που γίνεται όσον αφορά το διαχειριστή του συστήματος (ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου) αλληλεπιδρά με τον τρόπο που θα γίνει η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων (κυρίως για τη ΔΕΠΑ όπου αναμένεται μελέτη για το αν θα πουληθεί «πακέτο» με τον ΔΕΣΦΑ ή ξεχωριστά), στο τελικό κείμενο υπάρχει και διάταξη που διασφαλίζει ότι ο έλεγχος του διαχειριστή παραμένει στο Δημόσιο.

Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, είναι πολύ πιθανό εκτός από το νομοσχέδιο για το τρίτο πακέτο να υπάρχει και δεύτερο στην ατζέντα.

Ο λόγος για το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τον ITGI, τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, τη σύσταση του φορέα για τους υδρογονάνθρακες και την προκήρυξη των τριών νέων ΕΠΑ σε Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Κεντρική Μακεδονία.

 

econews

Σχόλια