ΧΥΤΑ Ζακύνθου: αρνητική η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου

0
13

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με 24 ψήφους υπέρ και 4 κατά, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων απέρριψε την πρόταση γνωμοδότησης περιβαλλοντικών όρων του έργου: Νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Ζακύνθου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας corfupress.com, εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Διονύσιος Μυλωνάς, ο οποίος επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για νέο ΧΥΤΑ, ένα μήνα περίπου πριν ολοκληρωθεί ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Επιπλέον, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία μιας νέας χωματερής στο Βραχίωνα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ουδέποτε η Περιφέρεια μίλησε για ΧΥΤΑ, όπως περιγράφεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας, αλλά προτείνεται η κατασκευή ΧΥΤΥ.

Απόφαση Π.Σ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο απέρριψε τη θέση «Λίβα», καθώς και τους περιβαλλοντικούς όρους για το ΧΥΤΑ, διεκδικώντας ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα και αποκατάσταση του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ στη θέση «Σκοπό» και βιολογικό καθαρισμό των στραγγισμάτων.

Σύμφωνο και το ΤΕΕ Ζακύνθου

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παράνομη και οικονομικά ασύμφορη θεωρεί το ΤΕΕ Ζακύνθου τη χωροθέτηση και κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη θέση Λίβα και προτείνει για την ολοκληρωμένη διαχείριση την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Τη θέση αυτή εξέφρασε το ΤΕΕ, με επιστολή του, προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ παρόμοια θέση εξέφρασε και η «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ζακύνθου».

econews

Σχόλια