Κλιματική Αλλαγή: δεν θα συμφωνήσουν στο Ντέρμπαν οι μεγάλοι ρυπαντές

0
2
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δεν περιμένουν την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας για την ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής στις συνομιλίες που θα λάβουν χώρα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής τον προσεχή Δεκέμβριο  οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη.

Ο Αμερικανός διαπραγματευτής, Τοντ Στερν και η Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κομισιόν, Κόνι Χέντεγκαρντ ουσιαστικά απέκλεισαν την πιθανότητα επίτευξης δεσμευτικής συμφωνίας μετά από σύνοδο του Φόρουμ των Μεγαλύτερων Οικονομιών (Major Economies Forum), άτυπη ομάδα των 17 ισχυρότερων κρατών του κόσμου, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές, ΗΠΑ και Κίνα.

Η Κόνι Χέντεγκαρντ δήλωσε χαρακτηριστικά πως “οι μεγάλοι ρυπαντές δεν πιστεύουν πως η συμφωνία είναι ανέφικτη, αλλά επικρατεί η αίσθηση πως αυτό δεν θα συμβεί στη Σύνοδο του Ντέρμπαν”.

Ο Τοντ Στερν, ως εκπρόσωπος της αμερικανικής πλευράς, δήλωσε πως “οι ΗΠΑ εκτιμούν πως  μια δεσμευτική συμφωνία δεν είναι απαραίτητη άμεσα”.

Στη Σύνοδο του Κανκούν συμφωνήθηκε η μείωση του ρυθμού αποψίλωσης των τροπικών δασών, εκπονήθηκαν σχέδια εξάπλωσης “καθαρών” τεχνολογιών σε αναπτυσσόμενα κράτη ώστε να προσαρμοστούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τέθηκε ο στόχος της ετήσιας παροχής οικονομικής βοήθειας ύψους 100 δισ. δολαρίων από τους “πλούσιους” στους “φτωχούς” από το 2020 και εντεύθεν.

Παρόλα αυτά, η Σύνοδος του Κανκούν δεν άγγιξε τα “αγκάθια”, όπως το ζήτημα της επέκτασης ή αντικατάστασης του Πρωτοκόλλου του Κυότο.

Η Χέντεγκαρντ δήλωσε σχετικά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πιέσει ώστε στο Ντέρμπαν να συμφωνηθεί η μείωση των εκπομπών από πλοία και αεροπλάνα.


Σχόλια