ΧΥΤΑ Χαλκίδας: άλλη μια χωματερή;

0
138

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ως παράνομη χωματερή λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας, όπως προκύπτει από έρευνες των φορέων της Εύβοιας, καθώς δεν γίνεται διαχείριση, δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης, ενώ σύντομα ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ θα πρέπει να δέχεται τα σκουπίδια από το νότιο τμήμα του νησιού.

Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του skai.gr, στις 30 Ιουνίου 2011 οι παράνομες χωματερές της Νότιας Εύβοιας, δηλαδή οι χωματερές της Καρύστου, της Κύμης και του Αλιβερίου θα κλείσουν υποχρεωτικά δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνονται στις χωματερές για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί η Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι σε δυόμισι μήνες οι ΧΑΔΑ αυτοί πρέπει να κλείσουν και αμέσως να εκπονηθούν οι μελέτες αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ της Νότιας Εύβοιας που δεν έχουν αποκατασταθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας, ο οποίος είναι ο πλησιέστερος στην Νότια Εύβοια, θα υποδεχθεί αναγκαστικά τα απορρίμματα της Νότιας Εύβοιας, αλλιώς πρέπει να μεταφερθούν σε άλλους ΧΥΤΑ.

Ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος μέσα σε μερικούς μήνες να κλείσει οριστικά και ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας αφού δεν θα μπορεί να αντέξει τον όγκο όλων αυτών των απορριμμάτων.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο αναμένεται η ψήφιση διατάξεων που θα μετακυλύουν τα πρόστιμα τόσο για την παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών για τα στερεά απόβλητα αλλά και για τα υγρά απόβλητα στους υπόχρεους δήμους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει πρόστιμο για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αυτό αυτομάτως θα πληρώνεται από τους δήμους.

econews

Σχόλια