ΔΕΠΑ: σταματά η παραλαβή φυσικού αερίου από την τουρκική BOTAS

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

ΔΕΠΑ αναμένεται να σταματήσει  την παραλαβή φυσικού αερίου από την τουρκική ΒΟTAS, μόλις υπογράψει συμφωνία απευθείας προμήθειας με την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.

Με αφορμή τηλεγράφημα του Reuters περί διακοπής τροφοδοσίας της Ελλάδας από την τουρκική εταιρία, υψηλόβαθμος ενεργειακός παράγων της γείτονος ανέφερε ότι η χώρα του θα διακόψει τις ετήσιες πωλήσεις 750 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου στην Ελλάδα και την ποσότητα αυτή θα κατακρατά για την κάλυψη των αναγκών της.

Πηγές της ΔΕΠΑ αναφέρουν ότι η προοπτική αυτή είναι επιθυμητή για την εταιρία, καθώς θα προχωρήσει σε υπογραφή απευθείας συμφωνίας με την αζέρικη κρατική εταιρία αερίου, ενώ η τουρκική ΒΟΤΑS, που διαχειρίζεται το δίκτυο των αγωγών της Τουρκίας, θα εισπράττει τα τέλη διέλευσης, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ της BOTAS και της Socar.

Εξελίξεις πάνω στο θέμα αναμένονται μετά την υπογραφή νέας συμφωνίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν για τους όρους προμήθειας των 6,6 δισ. κυβικών μέτρων αζέρικου αερίου που εισάγει η πρώτη  και ενδεχομένως για την αύξηση της ποσότητας αυτής, όπως άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα στο Μπακού υψηλόβαθμο στέλεχος της BOTAS.

econews

Σχόλια