Τσέρνομπιλ: φόβοι για απελευθέρωση ραδιενέργειας από τις πυρκαγιές στην απαγορευμένη ζώνη

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έκκληση για τη χρηματοδότηση προγράμματος πρόληψης δασικών πυρκαγιών στην απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ, απευθύνει κονσόρτιουμ Ουκρανών και διεθνών επιστημόνων.

Το χρηματικό ποσό για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται στα 3,15 εκατομμύρια δολάρια και θεωρείται απαραίτητο για την πρόληψη των πυρκαγιών στην απαγορευμένη ζώνη, γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό αντιδραστήρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι πυρκαγιές στη συγκεκριμένη περιοχή θα απελευθερώσουν τα ραδιενεργά σωματίδια που μέχρι σήμερα βρίσκονται «κλειδωμένα» στα δέντρα.

Ως εκ τούτου επισημαίνουν ότι για την πρόληψη των πυρκαγιών χρειάζεται αυτόματο σύστημα πυροπροστασίας, συστήματα εποπτείας και νέος εξοπλισμός πυρόσβεσης.

Σημειώνεται ότι από το 1992, έξι χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, που απελευθέρωσε μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, καταγράφηκαν περισσότερες από 1.000 πυρκαγιές στην απαγορευμένη ζώνη.

Αν ξεσπάσει μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά γύρω από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα,  θα απελευθερωθούν στην περιοχή ραδιονουκλίδια, και η ραδιενέργεια μπορεί να φτάσει ακόμα και μέχρι τη Βρετανία.

econews

Σχόλια