Πυρηνικά: πρόταση Τσίπρα για ειδική συζήτηση στη Βουλή

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με αφορμή τη σημερινή 25η μαύρη επέτειο της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ, η οποία συμπίπτει με την ευρισκόμενη σε εξέλιξη τραγωδία της Φουκουσίμα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ.Πετσάλνικο, με επιστολή του προτείνοντας ειδική συζήτηση για τους μεγάλους κινδύνους από τα πυρηνικά.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας, η συμπλήρωση 25 χρόνων από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ συμπίπτει με μια νέα μεγάλη πυρηνική τραγωδία που ζει η Ιαπωνία, 66 χρόνια μετά τα ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, με το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα σε άκρως ανησυχητική εξέλιξη.

Αναφέροντας ότι επανέρχεται στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο το ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι επικρίνονται έντονα οι επιλογές πολλαπλασιασμού τους, ενώ αμφισβητούνται εξίσου η πολεμική και η λεγόμενη «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύεται η θέση των αντιπυρηνικών κινημάτων ότι από τα πυρηνικά όπλα και εργοστάσια δεν υπάρχει θεραπεία παρά μόνο πρόληψη, που συνεπάγεται την ένταση των αγώνων για την κατάργηση και των δύο αυτών πηγών μεγάλης ανασφάλειας για όλη την ανθρωπότητα.

Στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας αναφέρεται και στον ελληνικό λαό, που ανησυχεί για τα υφιστάμενα πυρηνικά εργοστάσια αλλά και αυτά που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή.
«εμμονή στη δέσμευση ότι η Ελλάδα δεν συζητεί την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο έδαφός της είναι επιβεβλημένη, αλλά δεν αρκεί. Απαιτείται η συμβολή της χώρας μας και του ελληνικού λαού σε πρωτοβουλίες για την εξάλειψή της πυρηνικής απειλής, η υποστήριξη των προτάσεων για τη δημιουργία αποπυρηνικοποιημένων ζωνών στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή, στη Μεσόγειο», τονίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα που προαναφέραμε πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή των Ελλήνων και προτείνουμε μια ειδική συζήτηση, το συντομότερο δυνατό», καταλήγει στην επιστολή του.

econews

Σχόλια