«Εξοικονομώ κατ” Οίκον»: εκτός του προγράμματος ο Έβρος

0
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ” Οίκον», όπου αρκετοί κάτοικοι του Νομού Έβρου δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, επειδή δεν υπάρχουν τα αρχεία με τις οικοδομικές άδειες κτιρίων τους, που είχαν εκδοθεί από τους Σταθμούς Χωροφυλακής της περιοχής κατά την περίοδο 1955-1970.

Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:
«Είναι προφανές ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα της ενεργειακής πολίτικης της χώρας είναι η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των υφισταμένων κτιρίων. Το ζητούμενο αυτό είναι και πρωταρχικός στόχος της Οδηγίας 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αλλά και της μεταφοράς της στην εθνική νομοθεσία με τον νόμο Ν3661/08 για τα «Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις».

Με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ” Οίκον» δίνεται η δυνατότητα αφενός να μειωθεί  στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, και στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, η ενεργειακή σπατάλη (και άρα και την εκπομπή ρύπων) σε εθνικό επίπεδο, αφετέρου να βελτιωθεί  άμεσα η ποιότητα διαβίωσης και εργασίας των περισσότερο πληττόμενων συμπολιτών μας. Στόχος είναι η αναβάθμιση του κτιριακού τομέα της Ελλάδας που δυστυχώς είναι από τους πιο ενεργοβόρους στην Ευρώπη, με σημαντικές επιπτώσεις, τόσο στο περιβάλλον, όσο και την οικονομία της χώρας. Καθώς δεν θα πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι τα κτίρια καταναλώνουν το ένα τρίτο της συνολικής ζήτησης ενέργειας της χώρας ενώ ευθύνονται περίπου για το 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με αυτό το σκεπτικό  επιτυγχάνονται συνολικά βέλτιστο οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά αποτέλεσμα.

Δυστυχώς όμως αρκετοί κάτοικοι του Νομού Έβρου βρίσκονται μπροστά σε μια αδιέξοδη κατάσταση, χωρίς να μπορούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ενεργειακή αναβάθμισης. Πιο συγκεκριμένα οι οικοδομικές άδειές τους έχουν εκδοθεί την περίοδο 1955-1970 από τους Τοπικούς Σταθμούς Χωροφυλακής (μια πρακτική που ακολουθούνταν κατά το παρελθόν για την εξυπηρέτηση απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας μας), με συνέπεια οι συνεχείς προσπάθειές τους να αναζητήσουν τα έγγραφα στα αρχεία των σημερινών αστυνομικών διευθύνσεων αποβαίνουν άκαρπες, το ίδιο συμβαίνει και με το αρχείο των πολεοδομιών της περιοχής. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να εντοπίσουν στα αρχεία τους τις συγκεκριμένες οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από τους Σταθμούς Χωροφυλακής. Αποτέλεσμα είναι η αδυναμία βεβαίωσης της νομιμότητας κτισμάτων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον δεν είναι δυνατόν να προσκομισθούν η οικοδομική άδεια και οι εγκεκριμένες μελέτες που τα συνοδεύουν, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας των πολιτών, που σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για τη συγκεκριμένη κατάσταση».

Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει την κυρία  Υπουργό:
–          Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε και σε ποιες ενέργειες και ρυθμίσεις θα προβείτε προκειμένου, να επιλυθεί το θέμα με τις οικοδομικές άδειες που εκδίδονταν από τους Σταθμούς της Χωροφυλακής την περίοδο 1955-1970 και σήμερα δεν υπάρχουν αρχεία, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες τους να τις αναζητήσουν, και να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων «Εξοικονόμηση κατ” Οίκον» ;

–          Σκοπεύετε να προβείτε σε ειδική ρύθμιση, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα για τους ιδιοκτήτες κτιρίων, -που η οικοδομική άδειά τους έχει εκδοθεί από Σταθμούς της Χωροφυλακής και δεν μπορεί να εντοπιστεί στα αρχεία των αρμόδιων υπηρεσιών (Αστυνομικές Διευθύνσεις και Πολεοδομία)-, και να τους δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα  «Εξοικονόμηση κατ” Οίκον»;

econews

Σχόλια