Ιαπωνία: Εκκλήσεις στον πρωθυπουργό να παραιτηθεί

0
5

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δέχεται όλο και πιο έντονες πιέσεις να παραιτηθεί μετά τις ήττες του κόμματός του στις τοπικές κι ενδιάμεσες εκλογές της Κυριακής.

Την ίδια στιγμή κερδισμένος εμφανίζεται ο Χιντέκι Νίουα, πρώην βουλευτής του ΔΚΙ στην περιφέρεια Αΐτσι αριθμός 6, όπου το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε καν να κατεβάσει υποψήφιο.

Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Νίουα επιτέθηκε επανειλημμένα στον Καν για την ανεπαρκή αντίδρασή του στο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου και την επακόλουθη πυρηνική κρίση, προσελκύοντας ανένταχτους ψηφοφόρους αλλά και υποστηρικτές του ΔΚΙ.

Υπενθυμίζεται ότι η καταστροφή του Μαρτίου στοίχισε τη ζωή 14.000 ανθρώπων, ενώ άλλοι 12.000 παραμένουν αγνοούμενοι. Ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταϊίτσι υπέστη τεράστιες ζημιές κι έκτοτε σημειώνονται διαρροές ραδιενέργειας.

Το ΔΚΙ έχασε στις έξι αναμετρήσεις για δημαρχίες στις οποίες αντιμετώπιζε την αξιωματική αντιπολίτευση, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) και ηττάται επίσης σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ, όμως και το ΦΔΚ υπέστη σοβαρές ήττες.

Αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής ο πρόεδρος του ΔΚΙ Σαντακάζου Τανιγκάκι κάλεσε τον Καν να παραιτηθεί, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας ο Ιτσίρο Οζάουα, πρώην ηγετικό στέλεχος του ΔΚΙ, επέκρινε για άλλη μια φορά τον Καν για τους χειρισμούς του στην πυρηνική κρίση.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι ο Καν δεν θα παραιτηθεί εύκολα.

econews

Σχόλια