Θεσσαλονίκη: πνεύμονας πρασίνου το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

2
47

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε μητροπολιτικό πάρκο της Δυτικής Θεσσαλονίκης και πνεύμονα πρασίνου θα μετατραπεί το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το οποίο παραχωρείται στον ομώνυμο δήμο για 30 χρόνια.

Στο συγκεκριμένο χώρο η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορεί να αναπτύξει μη κερδοσκοπικές, κοινωνικές και πολιτιστικές χρήσεις, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εάν πρόκειται να αναπτυχθούν από το δήμο εμπορικές ή γενικότερα οικονομικές δραστηριότητες επιτρεπόμενες από τη νομοθεσία, όπως η κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, απαιτείται άδεια των συναρμοδίων υπουργείων και συμφωνία με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

econews

2 Σχόλια

 1. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες

  Εμένα αυτές οι «οικονομικές δραστηριότητες επιτρεπόμενες από τη νομοθεσία» με κάνουν πολύ καχύποπτο. Να συμπληρώσω εγώ με το πονηρό μου το μυαλό να γίνει δηλαδή σε μια μεριά ένα εμπορικό κέντρο με το ανάλογο πάρκινγκ, ή ακόμα πιο απλά ένα «αναψυκτήριο» – σκυλάδικο σαν αυτό της παραλίας δίπλα στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και νά “μαστε ακόμα πιο ευτυχισμένοι.

  Το ότι τόσα χρόνια τα στρατόπεδα ήταν εγκαταλειμμένα σε έναν νομικό κυκεώνα διαμάχης για την αξιοποίησή τους και τώρα που οικονομικά υπάρχει άγριο ζόρι για έσοδα βρίσκεται λύση, μου βρωμάει…
  Επίσης φοβάμαι όλους αυτούς τους πολιτιστικούς, λαογραφικούς, χορευτικούς, αθλητικούς κλπ συλλόγους με πρόσβαση σε υπουργούς, βουλευτές, περιφερειακούς και δημοτικούς σύμβουλους που θα σπεύσουν να διεκδικήσουν χώρο για τις «πολιτιστικές» δραστηριότητές τους.

  Τέλος μου κάνει εντύπωση και το γεγονός ότι πια από τα πράγματα αποδεικνύεται πόσο αχρείαστη ανάγκη ήταν και πόσα λεφτά δεσμεύτηκαν και ξοδεύτηκαν τόσες δεκαετίες για να εξυπηρετήσουν την υποτιθέμενη εθνική άμυνα. Ένας ή μια δεν βγαίνουν να μας πουν πώς εξαλείφθηκε ο από βορράν ανατολήν και όποιαδήποτε κατεύθυνση κίνδυνος και γιατί τόσα χρόνια υπήρχε;

  Συμπέρασμα η περιφρούρηση του δημόσιου χαρακτήρα της γης των στρατοπέδων και η υπεράσπιση της λειτουργίας τους ως εφεδρείες δημόσιας γης που μπορούν να ανακουφίσουν το έλλειμμα ελεύθερων χώρων και των χώρων πράσινου επαφίεται στον πατριωτισμό των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

 2. ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΡΑ

  O Υπουργός ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ στις 21 Απριλίου, με βάση το άρθρο 84 του Νόμου 3883 / 2010, ‘παραχώρησε’ ξανά το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στο Δήμο Παύλου Μελά, όπως ακριβώς πέρσι 19 Απριλίου στο Δήμο Σταυρούπολης.
  Απαραίτητη προϋπόθεση: να του εξασφαλιστεί , από το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού, χώρος στέγασης των αξιωματικών, ‘ανατολικά ή ανατολικότερα , δυτικά ή δυτικότερα’, όπως έλεγε!
  Ο Δήμος Σταυρούπολης επιδίωξε να συστήσει το Φορέα Διαχείρισης και διεκδικούσε την κυριότητα του χώρου χωρίς να δώσει χώρο στο Υπουργείο!
  Τώρα ο κ. Ε. Βενιζέλος και ο Δήμαρχος κ. Δ. Παπαδόπουλος, βάφτισαν τη νέα εξαγγελία, δώρο και ευαγγελίζονται την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη.
  Επιχειρούν να ξεγελάσουν, να εξαπατήσουν τους κατοίκους, όχι μόνο του Π. Μελά αλλά συνολικά του Νομού, επειδή:
  1. Η παραχώρηση γίνεται ‘κατά χρήση’ 30 ετών κι όχι κατά κυριότητα.
  2. Ο Δήμος, με δικά του έξοδα, θα κατασκευάσει, θα αναπαλαιώσει και θα συντηρεί τα κτίρια, τα οποία θα έχει ως δανεικά. Θα αναλάβει το δυσβάσταχτο κόστος απαλλάσσοντας την πολιτεία και το Στρατό που θα έχουν την κυριότητα! Ένας Δήμος βουτηγμένος στα χρέη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δήμαρχου.
  3. Ο Δήμος ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ να παραχωρήσει στο Στρατό οικοδομήσιμη έκταση 30 στρεμμάτων για κατοικίες αξιωματικών, αντίθετα με το ίδιο το άρθρο 84 , το οποίο αναφέρει πως ‘η παραχώρηση της χρήσης μπορεί να γίνεται χωρίς αντάλλαγμα’ ! Τόσα στρέμματα πού θα βρεθούν; Μήπως μέσα στο επίσης πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου;
  4. Ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Παπαδόπουλο προωθούν, εμπορικές χρήσεις ( πάρκιγκ κλπ) που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του σαν Μητροπολιτικό Πάρκο. Καθιστά και συνέταιρο στα κέρδη το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
  5. Τεμαχίζει το πρώην στρατόπεδο, παραχωρώντας το χώρο γύρω από το Ναό της Αγίας Βαρβάρας στην Μητρόπολη Σταυρουπόλεως – Νεαπόλεως, η οποία παράνομα εκτελεί εργασίες επέκτασης, ανοίγοντας την όρεξη και σε άλλους.
  Οι φορείς , οι σύλλογοι ,τα σωματεία και οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις της Πόλης απαιτούμε:
  Την απόδοση των χώρων χωρίς ανταλλάγματα.
  • Να καταργηθεί τον νομοθετικό πλαίσιο 2745/1999 περί οικιστικής ανάπλασης, με το οποίο ένα μεγάλο μέρος της έκτασης των στρατοπέδων αποδίδεται προς δόμηση από το υπουργείο άμυνας (ΤΕΘΑ) .
  • Να μην κατασκευαστεί κανένας στρατιωτικός οικισμός είτε εντός είτε εκτός των στρατοπέδων! Ας κόψει εξοπλιστικά προγράμματα και μίζες το ΥΕΘΑ και να βρει δικούς του χώρους! Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει, σε ανταπόδοση από την πολύχρονη κατοχή του χώρου, είναι να τον επιστρέψει ΑΚΕΡΑΙΟ!
  • Να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε οι νέες χρήσεις να είναι αποκλειστικά κοινόχρηστου πρασίνου υψηλής αισθητικής και να εντάσσονται οργανικά στον αστικό ιστό.
  • Να διατηρηθούν μόνο όσα κτίρια έχουν ιστορικό ή αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και να διαμορφωθεί αναλόγως η χρήση τους σε ήπιες μορφές πολιτιστικών και αθλητικών κυρίως δράσεων.
  • Να αποκρουστεί κάθε σκέψη για μεταφορά και εγκατάσταση σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, γηπέδων, εμπορικών κέντρων κ.α., στο όνομα της ανάπτυξης.
  Το Ελληνικό Κοινοβούλιο με Νόμο και τα αρμόδια Υπουργεία με Προεδρικά Διατάγματα:
  • Αποδίδουν το χώρο στο Δήμο Παύλου Μελά ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ και τον ενισχύουν σημαντικά :
  • Με ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ και ΤΕΧΝΙΚΟ προσωπικό, συμβάλλοντας και στην καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή.
  • Με Προϋπολογισμό και θεσμοθετημένη κρατική επιχορήγηση και πόρους για την απρόσκοπτη λειτουργία του.
  Η καλύτερη ανάπτυξη για τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρο το Νομό είναι η ανάπτυξή της για τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του .
  Τα δυο πρώην ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ του Δήμου Παύλου Μελά είναι η τελευταία ΕΛΠΙΔΑ για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη . Η ΕΥΛΟΓΙΑ που θα απαλύνει τα σωρευμένα περιβαλλοντικά προβλήματα του Δήμου και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. (ΤΙΤΑΝ, ΔΙΑΝΑ κ.ά.)
  Η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνταχθούν με τη θέληση και το πολύχρονο αγώνα των κατοίκων κι όχι με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα!
  Κώστας Μπακατσής
  Δάσκαλος
  Απρίλης 2011

Comments are closed.