Εκπομπές ρύπων: μείωση κατά 7,2 στην ΕΕ λόγω ύφεσης

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Κατά 7,2% μειώθηκαν οι εκπομπές ρύπων στην ΕΕ το 2009, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, γεγονός που σημαίνει ότι το μπλοκ των 27 είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων.

«Η μεγάλη ύφεση του 2009 επηρέασε όλους τους οικονομικούς τομείς στην ΕΕ», τονίζει σε έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), διευκρινίζοντας ότι η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων μειώθηκε συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ειδικά σε ό,τι αφορά τον άνθρακα.

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 7,2 εκλαμβάνεται ως ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς από το 1990, που ξεκίνησε η συγκέντρωση στοιχείων, ναι μεν σημειώθηκαν και άλλες πτώσεις, ωστόσο δεν ήταν τόσο μεγάλες.

Οι συντάκτες της έκθεσης δεν ξεκαθαρίζουν πόσο θα αυξηθούν οι εκπομπές όταν ανακάμψει η οικονομία, ωστόσο επισημαίνουν ότι η ύφεση του 2009 επιτάχυνε, έστω και προσωρινά, την καθοδική τάση στη μείωση των εκπομπών.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να  θεσπίσει νέους δεσμευτικούς στόχους για μείωση των εκπομπών κατά 30%, αρκεί τα βιομηχανικά κράτη εκτός ΕΕ να θεσπίσουν επίσης φιλόδοξους στόχους για το 2020, στο πλαίσιο δεσμευτικής συνθήκης υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

econews

Σχόλια