Κίνα: μεγάλες καταστροφές λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Η σταδιακή άνοδος της στάθμης των θαλασσών τα τελευταία 30 χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχει προκαλέσει πολυάριθμες καταστροφές στις ακτές της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα  του κινεζικού πρακτορείου Xinhua.

Το πρακτορείο, που επικαλείται στοιχεία από την κινεζική υπηρεσία για τους ωκεανούς, αναφέρει ότι τα τελευταία 30 χρόνια η στάθμη των θαλασσών στις ακτογραμμές της Κίνας αυξάνεται κατά 2,6 χιλιοστά σε ετήσια βάση.

Στο μεταξύ, οι μέσες θερμοκρασίες του αέρα και του νερού στις παράκτιες περιοχές αυξήθηκαν κατά 0,4 με 0,2 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Ως βαθμιαία θαλάσσια καταστροφή, το φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των θαλασσών μπορεί να επιδεινώσει της παλίρροιες, τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών, την υφαλμύρινση του υδροφόρου ορίζοντα και να προκαλέσει και άλλες καταστροφές.

Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου, η αύξηση της στάθμης των θαλασσών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι ενοχοποιητικοί παράγοντες, όπως η καθίζηση των εδαφών, που οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων η υπερεκμετάλλευση των υπογείων υδάτων και η ραγδαία ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών.

econews

Σχόλια