«Το Δημόσιο Σήμα ενώνει» – Δράσεις στο χώρο του νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας

0
63

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός και η προσωρινή διαμόρφωση οικοπέδου στο Δημόσιο Σήμα στη γωνία Πλαταιών και Λεωνίδου στην περιοχή Κεραμεικού – Μεταξουργείου

Την Κυριακή 17 Απριλίου κάτοικοι και επαγγελματίες του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, δυο τοπικές οργανώσεις, το «Δημόσιο Σήμα» και η «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά», η «Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», οι atenistas, το Διεθνές Μη κυβερνητικό δίκτυο «Ο Κόσμος της Αθήνας», οι πολιτιστικοί οργανισμοί ATOPOS και BIOS, και εθελοντές-πολίτες, με την συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και χορηγών, συνενώθηκαν με ένα κοινό στόχο:  την ολοκλήρωση του καθαρισμού και της προσωρινής διαμόρφωσης ενός οικοπέδου στον Κεραμεικό, στη γωνία των οδών Πλαταιών και Λεωνίδου, που αποτελεί τμήμα του Δημόσιου Σήματος, του σημαντικότερου νεκροταφείου της αρχαίας Αθήνας.

Το οικόπεδο είναι σε διαδικασία απαλλοτρίωσης αρκετά χρόνια τώρα με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του από τους ιδιοκτήτες του και από την Πολιτεία. Φιλοξενούσε ερείπια κτιρίων, σκουπίδια μπάζα αλλά και τοξικομανείς που ζούσαν σε συνθήκες κινδύνου.

Ήταν για καιρό ένα από τα πιο προβληματικά σημεία της περιοχής.

Η εγκαταλειμμένη εικόνα του άλλαξε καθώς ο χώρος καθαρίστηκε, και διαμορφώθηκε ανακυκλώνοντας τα υπάρχοντα στο χώρο υλικά.

Με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων, φυτεύτηκαν δέντρα και θα φυτευτούν  λουλούδια, μετατρέποντας το ιστορικό αυτό σημείο σε ένα μικρό πάρκο προκειμένου να ομορφύνει η περιοχή και να παίζουν τα παιδιά.

Η κορύφωση της δράσης περιλάμβανε επίσης ξεναγήσεις αρχαιολογικού και  αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, καθώς και προβολή του επίκαιρου Επιτάφιου Λόγου του Περικλή στο BIOS.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων κος Γιώργος Καμίνης και οι Αντιδήμαρχοι Αναπλάσεων και Σχεδίου Πόλης κα Αγγελική Αντωνοπούλου, Περιβάλλοντος και Πρασίνου κος Άγγελος Αντωνόπουλος, και Καθαριότητας και Περιβάλλοντος κος Ανδρέας Βαρελάς.

Την Πέμπτη 14/4/2010 το οικόπεδο και την γειτονιά επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Κάρολος Παπούλιας.

«Το Δημόσιο Σήμα ενώνει» ήταν το μήνυμα της πρωτοβουλίας σκοπός της οποίας ήταν αφενός να βελτιώσει το περιβάλλον της γειτονιάς αφετέρου να αναδείξει τον πολιτιστικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης περιοχής τόσο ως προς τα αρχαία στοιχεία της όσο και ως προς τα νεότερα.

Η συμμετοχή οργανισμών σύγχρονου πολιτισμού αναδεικνύουν την σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

Εκτός από τον τοπική σημασία του, το Δημόσιο Σήμα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα. Ενώνει τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού με αυτόν της Ακαδημίας Πλάτωνος και την γειτονιά Κεραμεικού – Μεταξουργείου με το υπόλοιπο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Πρόσφατα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση της ΕΑΧΑ σε συνεργασία με την Γ’ Εφορεία Προϊστορικών – Κλασικών Αρχαιοτήτων, για πιλοτική σήμανση και διαδρομή που θα συνδέει τον Κεραμεικό με την Ακαδημία Πλάτωνος, διερχόμενη από το Δημόσιο Σήμα στην οδό Σαλαμίνος.

Η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά έχει καταθέσει πρόταση στον Δήμο Αθηναίων για την ανάπλαση της οδού Σαλαμίνος και της μετατροπής της από δρόμο – φάντασμα σε τοπίο ζωής.

econews

Σχόλια