Τσερνομπίλ: 110 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για τη νέα σαρκοφάγο

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ξεκίνησε σήμερα μια διεθνής διάσκεψη στο Κίεβο της Ουκρανίας για το Τσερνομπίλ, 25 χρόνια μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή, με στόχο τη συγκέντρωση 1 δις δολαρίων για την κατασκευή νέας σαρκοφάγου για τον αντιδραστήρα που εξερράγη τον Απρίλιο του 1986.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι θα δώσει το ποσό των 150 εκατ. δολαρίων.

Στη σύνοδο συμμετέχουν εκπρόσωποι από 40 κράτη και διεθνείς οργανισμούς.

Το Τσερνομπίλ ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα που έχει καταγραφεί στην ιστορία και η ραδιενέργεια που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα απλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Έχουν περάσει 25 χρόνια και οι συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής είναι ακόμα εμφανείς στην περιοχή.

Από την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα 4 στις 26 Απριλίου 1986, σκοτώθηκαν 30 άτομα.

Το ραδιενεργό σύννεφο προκάλεσε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, επηρεάζοντας την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Βόρεια Ευρώπη.

Χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο από την έκθεση στη ραδιενέργεια, μολύνθηκε ο αέρας, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα τρόφιμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις μολυσμένες περιοχές με ραδιενέργεια στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Η «απαγορευμένη ζώνη» όπως ονομάστηκε αργότερα, βρίσκεται σε ακτίνα 48 χλμ από το πυρηνικό εργοστάσιο και τότε δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και παραμένει μέχρι και σήμερα επισήμως ακατοίκητη.

Μετά την έκρηξη χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν στις εργασίες κατασκευής της προσωρινής σαρκοφάγου γύρω από τον αντιδραστήρα.

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν περίπου 110 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου.

Οι εργασίες κατασκευής της σαρκοφάγου έχουν ξεκινήσει από το 2010 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2015.

 

econews

Σχόλια