Κερατέα: ενδοκυβερνητικές κόντρες έφερε η ανακωχή – Τι γίνεται με τις παράνομες χωματερές

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Προβλήματα συνεννόησης στους κόλπους της κυβέρνησης προκάλεσε η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και του Δημάρχου Λαυρεωτικής Κώστα Λεβαντή, στην οποία συμφωνήθηκε η αποχώρηση τόσο των αστυνομικών δυνάμεων από την Κερατέα όσο και των κατοίκων από τα μπλόκα.

Ο κ. Λεβαντής παρουσίασε στον κ. Παπουτσή την πρόταση της δημοτικής Αρχής για διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού.

Η πρόταση προβλέπει την κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων εντός έκτασης 40 στρεμμάτων στο Βιοτεχνικό Πάρκο Κερατέας, στην οποία θα πραγματοποιείται διαχωρισμός των αποβλήτων και επεξεργασία τους με αποτέλεσμα τη µείωση του όγκου τους και την παραγωγή βιοαερίου.

Όπως υπογραμμίζει η δημοτική Αρχή της Κερατέας κατόπιν αυτής της επεξεργασίας τα υπολείµµατα των απορριµµάτων δεν θα υπερβαίνουν το 3% της συνολικής παραγωγής κι έτσι δεν θα απαιτείται η λειτουργία µεγάλου ΧΥΤΥ.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στη συμφωνία Παπουτσή-Λεβαντή τονίζοντας πως οι εργασίες για την κατασκευή στην περιοχή Οβριόκαστρο της Κερατέας συνεχίζονται κανονικά.

Αντίστοιχα, από το ΥΠΕΚΑ διέρρεαν πως δεν µπορούν να προκαταβάλουν το αποτέλεσµα της συνάντησης Μπιρμπίλη-Λεβαντή, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη του Πάσχα και υποστήριζαν πως η υλοποίηση του σχεδιασµού για τη διαχείριση απορριµµάτων είναι στην αποκλειστική αρµοδιότητα της περιφέρειας.

Μέσα σε όλα αυτά, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη άφησε να διαρρεύσει πως ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ ήταν θετικά διακείμενος απέναντι στην πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής για κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας.

—Προσπάθεια για κλείσιμο δεκάδων παράνομων χωματερών

Εντωμεταξύ τα αρμόδια υπουργεία και φορείς έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών ανά την επικράτεια, οι οποίες έχουν «αποφέρει» πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τη χώρα μας από την Κομισιόν.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη απομένει να κλείσουν έξι ΧΑΔΑ ενώ 26 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης, ενώ στην Πελοπόννησο εκκρεμεί η αποκατάσταση 119 ανεξέλεγκτων χωματερών και το κλείσιμο 30 παράνομων.

Την ίδια στιγμή τα έργα κατασκευής μονάδων σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων προχωρούν με ρυθμούς «χελώνας» και ο κίνδυνος για μετατροπή της Αττικής σε κόλαση σκουπιδιών το 2014, οπότε θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, φαντάζει πιο ορατός από ποτέ.

econews

Σχόλια