Απεργία πείνας κατά της πυρηνικής ενέργειας στην Αλσατία

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δεκάδες οικολόγοι ακτιβιστές ξεκίνησαν «κυλιόμενη» απεργία πείνας στο Κολμάρ της Αλσατίας στη Γαλλία με αίτημα τη διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου του Fessenheim στα σύνορα με τη Γερμανία.

Ζητούν επίσης την απεμπλοκή της Γαλλίας από την πυρηνική ενέργεια σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.

Όπως δήλωνε μπροστά στο κτήριο της περιφέρειας του Άνω Ρήνου ένας Αλσατός ακτιβιστής «το πυρηνικό εργοστάσιο του Fessenheim είναι ένα από τα παλαιότερα της χώρας, είναι κτισμένο σε σεισμογενή περιοχή και βρίσκεται σε τόσο μικρή απόσταση από το μεγάλο κανάλι του Ρήνου που ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος να πλημμυρίσει».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ηλεκτροπαραγωγού εταιρείας της Γαλλίας, EDF, δήλωνε στην εφημερίδα Figaro πως οι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας βρίσκονται σε άριστη κατάσταση.

Οι απεργοί πείνας του Κολμάρ θα απεργήσουν εναλλάξ για τουλάχιστον 366 ημέρες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής.

Μάλιστα, τρεις άνδρες και μία γυναίκα αποφάσισαν να μην πιούν παρά νερό και αφεψήματα για διάστημα τριών εβδομάδων.

Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου της Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας, το οποίο θα αποφανθεί για τη δεκαετή ανανέωση της άδειας λειτουργίας του αντιδραστήρα 2 της μονάδας.

econews

Σχόλια