Ζάκυνθος: μέτρα κατά της λαθροθηρίας

0
28

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η λαθροθηρία που ασκείται οργανωμένα σε μικρά νησιά, όπως οι Στροφάδες που βρίσκονται 40 μίλια νότια της Ζακύνθου, αλλά και στις δασικές εκτάσεις του νησιού, πλήττει με τον πιο βίαιο τρόπο χιλιάδες αποδημητικά πτηνά που έρχονται κάθε άνοιξη από την Αφρική, στις βόρειες ακτές της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News», έχουν καταγραφεί και έχουν καταγγελθεί δεκάδες περιστατικά συστηματικής εξόντωσης τρυγονιών και άλλων αποδημητικών πτηνών, όχι μόνο στα Στροφάδια αλλά και στη Ζάκυνθο, από ασυνείδητους κυνηγούς, ενώ η άδεια του ανοιξιάτικου κυνηγιού που παρέχεται από το υπουργείο Γεωργίας έχει συχνά καταγγελθεί στην Ευρώπη και διεθνώς.

Για τον έλεγχο της λαθροθηρίας πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική σύσκεψη, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου στη Ζάκυνθο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ορνιθολογικής εταιρείας Ελλάδας, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομος και οι εκπρόσωποι των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, όπως το Λιμεναρχείο και το Δασαρχείο, αλλά και εκπρόσωποι του τοπικού κυνηγετικού συλλόγου, οι οποίοι αντιτίθενται στην λαθροθηρία.

Σκοπός της εν λόγω σύσκεψης ήταν η αποτροπή της λαθροθηρίας στα νησιά Στροφάδες και σε όλη την έκταση του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου, που καλύπτει τις  νότιες ακτές του νησιού, σε βάθος έως και 5 χλμ.

Κατά της διάρκεια της σύσκεψης, ανακοινώθηκε ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί θηροφύλακες στα Στροφάδια, ενώ περιπολεί στην περιοχή σκάφος του Λιμενικού Σώματος για την αποτροπή προσέγγισης λαθροκυνηγών με ιδιωτικά σκάφη.

Επίσης, αποφασίστηκε η διενέργεια περιπολιών από μεικτά κλιμάκια, στα οποία θα συμμετέχουν και αστυνομικοί, στους χώρους του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου.

Τέλος,  θα διενεργούνται έλεγχοι εκτός δασικών περιοχών, όπως επαρχιακοί και δημοτικοί δρόμοι, όπου απαγορεύεται το κυνήγι.

 

econews

Σχόλια