Εκστρατεία του ΟΗΕ για την πυρηνική ασφάλεια-έκλεισε αντιδραστήρας στη Τσεχία

0
15

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Υπέρ της εκστρατείας του ΟΗΕ για την ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας, τάχθηκαν οι χώρες της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια και υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν τα μαθήματα που χρειάζονται από την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», στη Τσεχία έκλεισε πυρηνικός αντιδραστήρας λόγω δυσλειτουργίας.

Είναι η δεύτερη φορά που κλείνει ο ίδιος αντιδραστήρας, ένας από τους τέσσερις που έχει ο θερμοπυρηνικός σταθμός ενέργειας Ντουκόβανι.

Εκπρόσωπος του σταθμού δήλωσε ότι το πρόβλημα αφορά τη ροή του νερού.

Μπορεί να μην υπάρχει  διαρροή, αλλά η ροή του ζέοντος, ραδιενεργού ύδατος είναι υψηλότερη του συνηθισμένου, τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν μερικές ημέρες για την επισκευή και ότι το ίδιο πρόβλημα είχε σημειωθεί το 1985.

Όπως μετέδωσε το Associated Press,  ο ίδιος αντιδραστήρας έκλεισε την 1η Απριλίου λόγω διαρροής ραδιενεργού νερού.

Εν τω μεταξύ συναντήθηκαν στη Βιέννη εκπρόσωποι από 72 χώρες που συμμετέχουν στη Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια και δεσμεύτηκαν ότι θα πάρουν τα διδάγματα για την ασφάλεια των θερμοπυρηνικών σταθμών στις χώρες τους.

Επίσης, δεσμεύτηκαν ότι θα εργαστούν για να ξεπεραστεί η δυσπιστία της κοινής γνώμης προς την πυρηνική ενέργεια, που προέκυψε μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία.

Παράλληλα, έξω από τη συνάντηση η Greenpeace είχε οργανώσει διαδήλωση διαμαρτυρίας, στήνοντας μικρογραφία πυρηνικού σταθμού που έβγαζε καπνό και μοιράζοντας φυλλάδια.

Στην Ινδία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα στάνταρ ασφαλείας σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της, για να αποτρέψει τυχόν κρίση από σεισμό ή απώλεια ρεύματος.

 

econews

Σχόλια